Необичаен празник - Ден на вредната храна (Junk Food Day - буквално храна боклук) отбелязват днес в САЩ любителите на чипсове, пържени картофки, сладкиши и продукти, продавани във веригите за бързо хранене.
Дори най-популярното национално ястие - хотдогът - е поставено в графата "продукти-боклуци".
Над 60% от американците страдат от наднормено тегло и ако затлъстяването на нацията продължи със сегашните темпове, към 2015 г. 75 на сто от гражданите на САЩ ще преминат в "тежката" категория, предупреждават учени.
За някои всеки ден е ден на вредната храна. За останалите днешният ден е възможност без чувство за вина да си позволят "вкуснотии", от които обикновено се въздържат.
Всеизвестно е, че всичко вредно е вкусно, обясняват привържениците на празнуването на този ден.
Те призовават поне днес човек да спре за порция пържени картофки, да си купи пуканки в киното и да пие кола, да се наслади на парче пица и всичко това да увенчае със сладолед.
Определението "вредна храна" за пръв път въведе преди 40 години ученият микробиолог Майкъл Джейкъбсън, обозначавайки с този термин храните, които съдържат много калории и вредни за здравето съставки при минимална хранителна ценност - т.е. са бедни на витамини и минерали.
През 2008 г. учените от медицинския изследователски център в Калифорния "Скрипс" доказаха, че вредните продукти влияят на функционирането на мозъка също както наркотиците и създават хранителна зависимост.