Отидете към основна версия

8 858 11

Лекар посочи груба грешка при почистването на маските

  • лекар-
  • доктор-
  • съвет-
  • маска-
  • предпазна маска-
  • почистване-
  • пране

Почистването на предпазната маска не е чак толкова сложно, колкото някои хора си мислят

Снимка: Shutterstock

Пандемията от коронавирус е в разгара си и въпреки че някои от европейските държави вече опитват да свалят част от взетите предпазни мерки, предприети в страните им, за всички е ясно, че тази зараза няма да ни остави скоро намира. Трябва да се приспособим и да я преборим, а за целта трябва да поддържаме висока лична хигиена и да спазваме социална изолация.

Правителството за втори път, този сякаш окончателен за сегашната ситуация, наложи задължителното носене на маски навън, като превенция, защото всеки може да е болен и да не знае, а така да зарази околните.

Недостиг на маски и консумативи за дезинфекция вече няма, но как всъщност да употребяваме всичко това?

Д-р Евгений Комаровски разкри една голяма грешка, която допускат много хора, в опита си да почистят предпазните маски от плат за многократна употреба. Лекарят обясни и какъв е най-добрият начин да дезинфекцираме маските си.

Според него не е необходимо да почистваме маската по специален начин, а това че някои слагат маската си във вода, която преваряват или я бутат в микровълновата с алкохол, е напълно грешно.

"Просто ги изперете на ръка с почистващ препарат и ги проснете някъде, за да изсъхнат", каза Комаровски. "Може да използвате всякакви почистващи препарати, дори такива за миене на съдове и такива, предназначени за бяло пране. Може да накиснете за малко маската, а след това да я прострете", каза той.

Според него е по-добре да преперете дори маска за еднократна употреба и да я използвате, отколкото да ходите въобще без такава.

"Ако сте над 60 години, ако сте със затлъстяване, пушите, имате хипертония - носете си маските. Пазете себе си и околните, това е отговорно", категоричен е той.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.

Свързани новини