Отидете към основна версия

3 985 23

Китай постави знамето си на Луната (ВИДЕО)

  • китай-
  • китайско знаме-
  • луна-
  • лунна повърхност-
  • космическа мисия-
  • чан'ъ-5-
  • chang’e-5

Така станата стана втората държава, забила флаг на естествения спътника на Земята

Снимка: EPA/БГНЕС

Китай стана втората държава в историята, поставила знамето си на Луната, повече от 50 години след като САЩ за първи път забиха своя флаг.

Снимки от Националната космическа администрация на Китай показват червения флаг с 5 жълти звезди, който стои на безветрената лунна повърхност.

Изображенията са направени от камера в космическата сонда "Чан'ъ-5 (Chang’e-5), кръстена на митичната китайска богиня на Луната. Докато извършваше научната си работа, роботът разгърна малко китайско знаме и го заби на повърхността.

Сондата се отправи обратно към Земята в четвъртък. Тя донесе и първите проби от лунната скала, събрани след четири десетилетия. Учените се надяват новите проби да им помогнат да научат повече за произхода на Луната, формирането ѝ и вулканичната активност на нейната повърхност.

Китай вложи милиарди в своята военна космическа програма с надеждата да изпрати и хора на повърхността на естествения ни спътник до 2022 г.

Космическият кораб Chang’e-5 напусна повърхността на Луната в четвъртък в 23.10 ч. Пекинско време (15.10 ч. GMT), съобщи държавната телевизия CCTV, показвайки кадри от контролната зала на мисията, където инженерите дълго аплодираха, вперили погледи в контролните екрани.

"Механизмът за разгъване на знамето беше предвиден така, че да може да се направи снимка, след като бъде извадено. Трябваше да се вижда целият флаг, а също така Космоса и повърхността на Луната.

За да бъде механизмът безопасен за целостта на космическия апарат, бяха използвани специални заварки. Те издържат на много ниски температури и представляват новоразработена технология", поясни Ли Юнфен, ръководител на дирекция в Китайската космическа агенция.

Общо 5 американски знамена са сложени на Луната в периода от 1969 г. до 1972 г. Според снимки от 2012 г. те още стоят изправени, но вероятно вече са напълно бели заради радиацията от Слънцето.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.

Свързани новини