Отидете към основна версия

1 853 5

Говеждото във Франция се оказа конско от Румъния

  • великобритания-
  • говеждо-
  • конско-
  • скандал
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-големите вериги супермаркети във Франция – Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix и Picard – обявиха, че изваждат от продажба месни продукти на френската компания Comigel и британската Findus заради гръмналия скандал, че съдържат конско месо, което се представя за говеждо, съобщи „Франс прес“.

Разследването на френските санитарни власти показало, че дъщерно предприятие на Comigel закупувало замразено месо от Кипър, което на свой ред било купувано от холандски доставчик, който пък се снабдявал с него от две кланици в Румъния.

Според представителя на румънската организация, която отговаря за безопасността на хранителните продукти - Константин Саву, над 25 местни предприятия, в които се колят коне, разполагат с лиценз за експорт на месо в ЕС, но румънската страна не знае какво се случва с конското месо, след като излезе от кланиците.

Регулаторните органи в Холандия са заявили, че също са готови да инициират проверка, ако е необходимо.
Миналата седмица и британските вериги Tesco и Aldi прекратиха продажбата на замразена лазаня с продукти на Comigel, тъй като се оказало, че две трети от „говеждите“ суровини в тях всъщност са конски. Компанията Findus Nordic пък заплаши да съди Comigel, ако се изясни, че подмяната не е плод на случайна грешка.

В средата на януари английски и ирландски вериги супермаркети изтеглиха от продажба около 10 милиона замразени хамбургери, където в говеждото е била открита ДНК на коне и свине. Установено е, че в едно от ирландските предприятие въпросните продукти са пристигнали от Полша, където в момента се провежда самостоятелно разследване по случая.

След като стана известно за бракуването на френски месни продукти от търговската мрежа, британците призоваха властите в страната да забранят вноса на месо от ЕС, но идеята беше отклонена от правителството като „предизвикана от паника“ и несъответстваща на законодателството на Евросъюза.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Откриха конско месо и в саздърма

    Една положителната проба е открита при вторите 25 проби, изпратени за ДНК анализ за установяване на нерегламентирано влагане на конско месо вместо ...
    21.03.2013
    2 222
    2