Отидете към основна версия

861 14

Великобритания ще бъде домакин на следващата "Евровизия" вместо Украйна

  • евровизия-
  • домакин-
  • песенен конкурс-
  • украйна-
  • великобритания

Още през юни Украйна съобщи, че няма да може да бъде домакин на мащабния песенен конкурс заради войната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Великобритания се споразумя с тазгодишния победител в "Евровизия" Украйна да я замени като домакин на следващото издание на песенния конкурс през 2023 г., предаде Франс прес, позовавайки се на британското правителство.

През юни Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че конкурсът не може да бъде организиран в Украйна заради руската инвазия в страната. Тогава беше оповестено, че се водят преговори с Би Би Си за домакинство на проявата във Великобритания, припомня БТА.

"Европейският съюз за радио и телевизия би искал да благодари на Националната обществена телерадиокомпания на Украйна за сътрудничеството и ангажираността да бъдат проучени всички сценарии, след като "Оркестър Калуш" победи на 14 май в Торино, и споделя нейното разочарование и тъга, че конкурсът през следващата година не може да бъде в страната", заявиха тогава от организацията.

"След молба от страна на Европейския съюз за радио и телевизия и украинските власти Би Би Си се съгласи да бъде домакин на конкурса през следващата година", се посочва в направеното изявление на британския министър на културата Надин Дорис.

"Съжалявам, че поради продължаващите кръвопролития, причинени от Русия, не е възможно събитието да се проведе в Украйна, където трябваше да се състои", каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини