Отидете към основна версия

3 063 60

В САЩ и голяма част от света празнуват Хелоуин

  • хелоуин-
  • празник-
  • традиции

Дали вие ще отбележите този ден обаче, е въпрос на личен избор и собствени вярвания

Снимка: БГНЕС

Днес в САЩ и голяма част от света празнуват Хелоуин – дълбаят се тикви, организират се партита с костюми, фойерверки, малки и големи си погаждат номера, разказват страшни истории и обикалят за лакомства. Костюмите за Хелоуин обикновено копират тези на свръхестествени фигури като чудовища, призраци, скелети, вещици и демони. С течение на времето към тях се добавят и костюми на популярни герои от научно-фантастични филми, на известни личности, много популярни са и костюмите на нинджи и принцеси. Черното и оранжевото са традиционните цветове на празника. Освен маскирането, в този ден се набляга и на консумацията на сладки кексчета, с формата на страховити фигури, както и много бонбони.

Празникът Хелоуин се чества на 31 октомври всяка година.

History.com пише, че традицията произлиза от Samhain - древен келтски фестивал, на който хората носели костюми и палели огньове, за да отблъснат призраците.

1 ноември е определен от папа Григорий III през 8-ми век като ден за почитане на светците. Скоро в Деня на вси светии били включени някои от традициите на Samhain.

С времето Хелоуин се превърнал в ден за забавления като „пакост или лакомство“, дълбаене на фенери от тикви, обличане на карнавални костюми и празнични събирания.

Произход на празника

Хелоуин произхожда от древния келтски фестивал Samhain. Племената живели главно в района на сегашна Северна Франция, Ирландия и Обединеното кралство преди 2000 години.

Тяхната Нова година била на 1 ноември, защото тази дата бележила събирането на реколтата, края на лятото и началото на студената тъмна зима. Този период на годината често се свързвал със смъртта.

Келтите имали вяра, че в нощта преди Новата година се размивала границата между световете на живите и мъртвите. Затова те празнували Samhain на 31 октомври. Тогава се смятало, че на Земята се завръщат призраците на мъртвите.

Присъствието на отвъдните духове причинявало неприятности и увреждало реколтата. Келтите смятали също, че то улеснява келтските жреци (друидите) да извършват прогнози за бъдещето. За хората, които били зависими от нестабилната природа, тези предсказания били ценен източник на успокоение през дългата зима.

Друидите строили големи свещени огньове, за да отбележат събитието. Хората се събирали около тях, за да изгарят растения и животни в жертва на келтските божества. По време на празненствата се носели костюми от животински кожи и глави, и се правили опити да се предскаже бъдещето.

Когато празникът приключел, те запалвали домашните огнища от свещения огън, за да ги предпазва през идващата зима.

До 43 г. сл. Хр. по-голямата част от територията на келтите била завладяна от Римската империя. Тя управлявала земите им в период от 400 години. Тогава два от римските фестивали били обединени с фестивала на келтите. Това били Фералия - възпоменанието за преминаването на мъртвите (в края на октомври) и денят за честване на Помона (римската богиня на дърветата и плодовете).

Хелоуин партита

До 20-те и 30-те години на 20 век Хелоуин се е превърнал в светски празник, с паради и партита. Въпреки усилията на много общности, вандализмът станал част от празненствата.

До 1950 г. все пак успели да ограничат вандализма и денят се превърнал в празник, насочен най-вече към малките деца и младите хора.

Така се родила нова традиция, която продължава да се популяризира в много страни. В днешно време Хелоуин е вторият по големина търговски празник в Америка след Коледа - годишно за него се харчат около 6 милиарда долара.

Тематични филми

Говорейки за търговски успех, страшните филми за Хелоуин са хитове в боксофиса. Сред най-популярните филми, вдъхновени от този празник са:

„Хелоуин“;

“Писък”;

“Кошмари на Елм Стрийт”;

“Петък 13-ти”.

Черни котки и суеверия

Хелоуин винаги е бил празник, изпълнен с магия, суеверия и мистерия. Затова го свързваме със страшни и злонамерени образи. Избягваме път, ако по него е минала черна котка със страха, че това носи лош късмет. Тази идея произлиза от Средновековието, когато хората смятали, че вещиците отбягват откриването на празненствата като се превръщат в черни котки.

Избягваме да минаваме под стълба по същата причина. Вероятно това суеверие идва от Древен Египет, където триъгълниците се смятали за свещени. И особено около Хелоуин се опитваме да избегнем счупване на огледала, настъпване на пукнатини по пътя или разсипване на сол.

Идеи за Хелоуин парти

В наши дни този празник е най-вече очаквано от малките деца събитие. Те с вълнение чакат заедно с родителите си да изработят фенери от тикви, да получат различни лакомства от страховити образи с костюми и маски, за които има безброй идеи в интернет.

Дали вие ще отбележите този ден обаче, е въпрос на личен избор и собствени вярвания.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 34 гласа.

Свързани новини