Отидете към основна версия

4 004 10

ДНК от косата на Бетовен разкрива причината за смъртта на композитора

  • бетовен-
  • днк-
  • коса-
  • изследване-
  • здравословни проблеми-
  • причина за смъртта

Допреди настоящото проучване хроничното му пиене е единственият известен рисков фактор за чернодробното му заболяване

Снимка: Shutterstock

Близо 200 години след смъртта на Лудвиг ван Бетовен изследователи са извлекли ДНК от кичури от косата му в търсене на улики за здравословните проблеми и загубата на слуха, които са измъчвали композитора, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Изследователите обаче не са успели да разгадаят случая с глухотата или тежките стомашни заболявания на Бетовен. За сметка на това те са открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му.

Тези фактори, заедно с хроничното му пиене, за да причинят чернодробната недостатъчност, за която се смята, че го е погубила, сочи изследване, публикувано в сп. "Кърънт байолъджи".

Допреди настоящото проучване хроничното му пиене е единственият известен рисков фактор за чернодробното му заболяване.

Ключовият въпрос какво е причинило загубата на слуха на Бетовен все още остава без отговор, отбелязва д-р Аврам Купър от университета на Охайо в придружаващ публикацията коментар. Той може да се окаже труден за разгадаване, тъй като генетиката разкрива само половината от уравнението "природа и отглеждане", което съставлява човешкото здраве.

Купър обаче добавя, че загадката е част от това, което прави Бетовен толкова пленителен.

Въпреки прогресивната, а впоследствие и пълна загуба на слуха, Бетовен продължи да композира шедьоври.

Внушителна фигура в историята на западната цивилизация, композиторът е брилянтен и новаторски композитор на симфонии, сонати, концерти и други произведения, както и една опера. Много от творбите му, сред които петата и деветата симфонии и "Лунната соната", са станали безсмъртни.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини