Отидете към основна версия

8 690 40

20 февруари — Ден на професионалния алкохолик⁠⁠ ВИДЕО 18+

  • алкохолизъм-
  • празник-
  • чаша

Създаването на характерната руска чаша за водка дава началото на това неособено здравословно честване

Всяка година на 20 февруари официално се отбелязва Световният ден на алкохолиците, който за много съвременни хора се смята за важно събитие, още една причина да излезете и да празнувате с приятели, пише pikabu.ru.

Тази дата е особено мила на любители, които живеят според основния принцип в живота си: „Няма причина да не пиете“. Затова всеки повод днес е голямо събитие за тях, основателна причина, която не бива да се пренебрегва.

Ако говорим за исторически факти и събития, този важен празник е свързан с фасетираната чаша - от прозрачно стъкло, с характерните изпъкнали вертикални гънки, която е предназначена за пиене на алкохолни напитки.

Световният ден на алкохолиците се отбелязва на датата 20 февруари, а началото му датира от далечната 1943 г.

Не всеки знае, че първото такова стъкло е произведено в град Гус Хрустални, а Вера Мухина, създателката на скулптурата "Работник и колхозничка", се счита за негов изобретател.

Тогава, в някогашния СССР, това е новост (въпреки че първите опити за създаването ѝ са още по времето на Петър Велики), а днес нито един празник не може да се проведе без фасетирана чаша, въпреки че през годините и в хода на научно-техническия прогрес технологията е подобрена.

Така всяка година на 20 февруари официално се отбелязва Световният ден на алкохола, който се празнува от много хора със и без алкохолна зависимост.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.

Свързани новини