Отидете към основна версия

594 32

4 октомври 1990 г: Партийният дом в София остава без петолъчка ВИДЕО

  • партин дом-
  • софия-
  • петолъчка

Символът на комунизма е демонтиран след приемане на декларация за премахване на нетрадиционните политически символи от обществените сгради, знамена и химни

Снимка: YouTube

Петолъчката (червената звезда) е символ на комунистическото движение – символизира петте континента на Земята. Освен това червената петолъчка е емблема на Червената армия (1920).

Тя се намира върху повечето флаговете и гербовете на СССР, а след това влиза в оборот и в останалите комунистически режими. В Народна република България червената петолъчна е утвърдена като символ на комунистическото управление в герба на НРБ от 1948 г. И е неизменно там до рухването на комунизма.

Петолъчката, която днес може да се види в Музея на социалистическото (тоталитарно) изкуство, се извисява над Партийния дом – сградата на Централния комитет на БКП (днес сграда на Народното събрание на пл. „Княз Александър І”.

С решение 648 от 25 юли 1984 г. Секретариатът на ЦК на БКП одобрява идеята да се извърши проектиране и преустройство на петолъчната звезда на кулата по подобие на рубинената звезда на кулата на Кремъл в Москва. Външно-търговската организация „Техноимпортекспорт” осъществява покупката, доставката и монтажа на рубинената звезда. Тя е изработена от синтетичен рубин. Диаметърът ѝ е 3 метра.

Условието на Москва е тя да бъде по-малка от съветската. Златното покритие на рубинената звезда е направено в в завод „Комуна” в Сопот. 3700 вата е мощността на лампите, които денонощно са осветявали петолъчката.

След 10 ноември 1989 г. рубинената петолъчка е обект на огромно обществено недоволство за присъствието ѝ върху цитаделата на БКП
През горещото лято на 1990 г. младежът Пламен Станчев обявява, че ще се самозапали, ако не бъде свалена от Партийния дом.

На 21 август 1990 г. основните политически сили в парламента приемат декларация за премахване на нетрадиционните политически символи от обществените сгради, знамена и химни.

Така се стига до демонтирането на петолъчката. Тя е свалена на 4 октомври 1990 г. с помощта на хеликоптер и специалисти от столичната фирма "Обществено строителство".

Първият опит, започнал в 7 ч. сутринта е неуспешен. Няколко часа по-късно, при вотрия опит, тя е свалена.

Източник: actualno.com

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини