Отидете към основна версия

1 617 1

Медиците на протест заради посегателства срещу тях

  • спешна помощ-
  • медиците-
  • протест-
  • посегателства

Допълнителни екипи няма, а заплатите им са намалени с между 180 лв. и 300 лв., твърдят протестиращите

Днес на протест излязоха лекарите от Спешна помощ в София. Той е провокиран от нападението над техния колега доктор Буен Тодоров, който от миналата седмица е с комоцио след побой от роднини на пациент, заради болезнена инжекция.

След този случай е издадена устна заповед линейките и спешните екипи да бъдат придружавани от полиция в рисковите райони, като се очаква нареждането да бъде официализирано в понеделник.

Върху линейките са поставени ленти с надпис "Спрете саморазправата с нас". При случай на следваща проява на саморазправа спешните екипи са готови да преминат към гражданско неподчинение в извънработно време.

Медиците обясниха, че обещанията на Министерството на здравеопазването за допълнителни екипи и увеличаване на заплатите им не са спазени. Допълнителни екипи няма, а заплатите им за последния месец са намалени с между 180 лв. и 300 лв. в зависимост от длъжността без обяснение за това.

Лекарите от Спешна помощ не слагат срок на стачните действия. Протестите ще продължават, докато здравната система се промени.

Протестът на столичните медици е подкрепен от колегите им от цялата страна.

От Факти.бг припомняме, че от Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха снощи с протестна декларация срещу проявите на саморазправа с екипите, незачитане предимството на линейките при специален режим на движение и липсата на мерки за гарантиране на безопасността им. 

На 26 ти юни бе отнето предимството на линейка, движеща се при специален режим, в резултат на което превозваният пациент се бори за живота си, а екипът пострада.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Спешна помощ пак на протест

    Спешните медици от днес обявяват символичен безсрочен протест. От Националната асоциация на работещите в спешната помощ излязоха снощи с протес ...
    30.06.2014
    1 287
    0
  • Пребиха лекар от Спешна помощ /Обновена/

    Лекар от Спешната помощ в София е бил пребит, докато е бил на адрес за спешен случай. Роднини на пациентка се нахвърлиха с юмруци върху лекаря, защ ...
    28.06.2014
    1 627
    3