Отидете към основна версия

7 722 21

Безопасните игли на "Борисов 3"

  • борисов-
  • кабинет-
  • патриоти
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Както предвидихме, очакванията, че Европа ще ни скръцне със зъби, ако в новото правителство на Борисов бъдат включени националисти, се оказаха напразни. Нещо повече. Лидерите на ВМРО и НФСБ стават вицепремиери, отговарящи за ресорите "Сигурност" и "Демографски проблеми". А Красимир Каракачанов ще бъде и министър на отбраната.

Ситуация, напълно немислима за друга страна от ЕС. Но Европа си има свои грижи. Ръждивият пирон, който Брекзит заби в сърцето й и терористичните атаки, периодично окървавяващи площадите на запад, логично са приковали вниманието на европейците. А особеностите на българската национална политика си остават за родна консумация.

Да дадеш подобни ресори на националисти, най-малкото би звучало притеснително за малцинствените групи. Ако се водим от някаква нормална логика, тези постове би трябвало да пораждат очаквания за коренна промяна в политиката ни към бежанци и родни малцинства. Смятате ли, че такава наистина предстои?! Само преди малко повече от месец Валери Симеонов и идейните му другари бореха турски баби по границата. После патриотите се усетиха и се извиниха, обявявайки стореното за грешка. Били произвели повечко адреналин покрай изборите.

Всъщност, нито Европа, нито нашего брата вижда някаква опасност в обкичването на Симеонов и Каракачанов с помпозни длъжности. Може би не е проява на изискан брюкселски вкус, но пък напълно задоволява егото на коалиционните партньори. Които, да не се лъжем, са безопасни игли. Това го знаят всички и прави възможно назначаването им. Във всяка друга държава от ЕС то би било скандално и практически невъзможно. Но при нас, както знаем, всичко е специфично.

Симеонов може да бъде опасен единствено за коалиционното управление поради късия си фитил, но не и за малцинствените групи. Той няма да е Динко, облечен във власт. По-скоро лично би арестувал "народният закрилник" от Ямбол. А българска майка юнашка може да е спокойна за синовете си - връщането на наборната военна служба се отлага поне до следващото появяване на Халеевата комета.

Какво да кажем за третия коалиционен партньор - променения до неузнаваемост Волен Сидеров, опитомен с пет пробации. Помните ли "Планът Сидеров", който щеше да спаси България? Трябваше му само власт. Ето я...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини