Отидете към основна версия

3 920 11

Да свалим комшийското напрежение с Турция

  • турция-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • реджеп ердоган
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на Бойко Борисов и Екатерина Захариева в Турция е без съмнение сериозен успех. Външнополитическата стойност на Бойко Борисов често се пренебрегва, защото не говорел езици. Съществува мнение, че външна политика се прави само от хора, които говорят перфектно английски, а ако говорят така и френски, тогава нямат цена.

Това коментира в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

Мнозина смятат също, че си има страни за външна политика и страни, които по-добре да не се месят в тези неща. Това са две провинциални схващания. Външна политика не се прави от хора, които са завършили Московското дипломатическо училище и английската гимназия, а от хора, които имат власт и които има какво да предложат. България има изключителен интерес и уникална позиция да заздрави политическите си отношения с Турция. Турция е третият ни най-голям търговски партньор (след Германия и Италия, ако не се смятат горивата, които са по-скоро форма на зависимост, отколкото на свободна търговия); турското ни население е 10%; миграционният проблем на България, а и на ЕС, зависи в много голяма степен от отношенията ни с Турция.

Освен това между България и Турция съществуват ред комшийски напрежения, които могат да намерят решение само чрез директни двустранни разговори.

България може да има и ключова роля в отношенията между ЕС и отделните страни членки и Турция. Има и още нещо - вътрешнополитически е изключително важно на отношенията с турското правителство по никакъв начин да не се гледа като на територия на някоя определена партия - ДПС, ДОСТ или някоя друга. Отношенията с чужди правителства е добре да бъдат поизместени от партиините територии и да станат ясен ангажимент на правителството. Виждаме до какви вътрешнополитически деформации води постоянното заиграване на БСП с Русия.

Разбира се, България трябва да отстоява ясно интереса си и европейските ценности. И тук може пак да хвърлим поглед към Русия. Руски политици се отнасят с презрение към България най-вече защото не си отстояваме интересите. Затова политикът, който вероятно най-много е навредил на отношенията ни с Русия е Георги Първанов. Отношенията ни с Турция обаче, които са без съмнение по-важни от тези с Русия, не би трябвало да бъдат подлагани на подобни експерименти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини