Отидете към основна версия

4 859 12

Защо се разигра Марешки

  • марешки-
  • борисов-
  • вот на недоверие-
  • бсп-
  • дпс
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Веселин Марешки неочаквано се активизира и пораздруса инертния ни парламентарен живот. По-скоро изненада всички с готовността си да подкрепи или предизвика вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3". По своя инициатива, без никой да го пита. На внезапна пресконференция. Аргументите му обаче сякаш бяха изпаднали от записки на проф. Юлиан Вучков. От онези, с шарените маркери.

Само седмица след като депутатите се завърнаха от морето, той реши, че там не се върши нищо, а така не бивало. Нещо, което можеше да констатира и преди ваканцията, когато от БСП се оплакаха, че управляващите не внасят никакви законопроекти, но пък директно отхвърлят техните. Ако питате например Менда Стоянова, тя ще ви каже, че многото законопроекти за внасяне говорят за проблеми във всички сфери, които трябва да се решават. А липсата им - за обратното. С две думи - всичко ни е наред.

Та, в стила на театроведа, Марешки заключи, че от 25 години партиите проституирали и се съешавали коя с която може, според случая. Разбира се, без неговата непорочна "Воля", която не е опитала още нито от меда, нито от жилото на политическите ни нрави.

Защо Марешки предприе неочакваната си атака, която остана енигма дори за Цвета Караянчева.

Имайки предвид сложната личностна характеристика на бизнесмена-политик, отговорът няма как да бъде еднозначен. Можем обаче да изведем няколко възможности, от които всеки да си избере, според своята логика.

Първо, прави го за спорта, за да не губи форма.

Второ, ядосан е за нещо на Борисов и демонстрира враждабност към него, флиртувайки с партиите извън кабинета.

Трето, изпреварвайки вече анонсираното внасяне на вот на недоверие от БСП по-късно през есента, го саботира в зародиш, като ускорява събитията.

Кой би имал интерес от последното, не е трудно да се досетим. Остава загадка, дали това е непоискано добро или директива.

От БСП и ДПС определено не бяха подготвени за брифинга на "Воля", проведен по никое време в ранния следобед. Разбираемо - нито да се зарадваш, нито да отхвърлиш позицията на Марешки. Колкото и размита и неясна да бе нейната мишена. Най-вече, заради това...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини