Отидете към основна версия

2 501 17

ИзЧЕЗване

  • герб-
  • бсп-
  • борисов-
  • избори-
  • чез-
  • гинка върбакова

Спиралата от скандали топи рейтинга на управляващите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е диагнозата, която споходи рейтинга на управляващата партия през последния месец. 1991 читатели на Факти се включиха в анкетата "За кого ще гласувате, ако днес има парламентарни избори?".

26% са дали предпочитанията си за БСП - с три пункта повече от допитването ни в началото на февруари.

ГЕРБ губи 4% само за месец и от 21% при предната ни анкета, вотът за партията на Борисов се свива до 17%. Спиралата от скандали, в която се вкараха управляващите напомня съдбата на жертва на квартални лихвари - връщаш един заем, но с цената на нов и кошмарът продължава. Както правилно отбеляза триото обединени патриоти - само ние можем да се свалим. Това е така, а проблемът на коалицията е, че подобен развой става все по-вероятен.

Като отворихме дума за патриотите, техният рейтинг също е спаднал за месец, макар и само с 1% - от 7% през февруари, вече е 6%. Нямаше как те да не споделят тенденцията на големия партньор, независимо от по-малките щети.

Партията на Марешки мина между капките и дори успя да подобри резултата си - от 2% подкрепа, вече е с 3%.

При ДПС е необходимо чудо, за да настъпи някаква драматична промяна в подкрепата им. Такова нямаше и цифровото изражение на одобрението им си остана 2%.

Няма промяна и при дела на тези, които заявяват, че ще гласуват за друг - 20%.

А с 1% е пораснала групата на читателите, които твърдо са заявили намерението си, че няма да гласуват - от 25 на 26%.

И ако обяснението за срива в показателите на ГЕРБ предния месец бе Истанбулската конвенция, извън съмнение е, че сега това са баталиите около ЧЕЗ, отприщени след появата в публичното пространство на г-жа Гинка Върбакова. И по-конкретно непоследователните, абсурдни и взаимоизключващи се действия на премиера и приближените му по казуса с енергодружеството. От свъсеното "защо само ЧЕЗ, дайте да национализираме всичко" в първите часове на скандала, неусетно титуловалата се като истинска десница ГЕРБ тръгна към същинска национализация. Пък ако било късно за сделка с чехите, можело да купим фирмата на Върбакова, барабар с ЧЕЗ. Пей сърце.

Министър Петкова пък, която подаде оставка като морален акт, защото познавала Гинка от 20 години, се завръща свенливо на поста си, след като се разбра, че ще въртим официално алъш-вериш с Върбакова. Твърде много морални актове му изсипаха на главата на народа в съкратени срокове. Та Делян Добрев ли не беше, та Димитър Главчев ли, та енергийният министър ли. Морал на бучки.

Управляващите публично демонстрираха и противоречията си по казуса ЧЕЗ. Докато патриотите аплодираха последната идея на Борисов за откупуване на дружеството, финансовият министър Горанов открито заяви, че смята това за грешна стъпка. Разбира се, щял да се съобрази с волята на...ясно чия.

Всички тези детайли, които съвсем не са маловажни, стигат до съзнанието на народа и той си прави изводите.И за ужас на някои, често сменя симпатиите си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини