Отидете към основна версия

11 796 99

В Русия: Братушки, трябва ли Ви това?

  • нато-
  • боен кораб-
  • русия-
  • фрегати

Привличането на българи към проектите на НАТО е показателно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Под прикритието на ученията Sea Breeze-2019 НАТО продължава да наводнява Украйна със свои агенти. На 12 юли 2019 година Министерството на отбраната на Украйна обяви, че ученията са завършили. Както се съобщава, в Одеса се е провела тържествена церемония по закриване на ученията, а официалните източници направиха заключителен доклад, изреждайки броят на страните-участници и съобщавайки колко кораби и подразделения от тези страни са участвали в ученията, пише руският телевизионен канал РЕН ТВ в коментар, представен без редакторска намеса.

Но неофициални източници се съгласиха да разкрият някои подробности, които останаха зад кадъра на официалните репортажи.

Първо, в рамките на ученията „Морски бриз-2019“ са проведени следните мероприятия:

-десанти в различни условия, спускане на водолази, огнева подготовка, организация на търсенето на потънали (подозрителни) предмети;

-преход към Змийския остров, плаване в строй, тактическо маневриране, тренировка по отразяване на атака на маломерни морски цели;

-учения по защита от нападения на бързоходни маломерни катери, тактическо маневриране;

-подводно рязане/заваряване, повдигане на товари от водата, слизане от кораба за щурм;

-тактическо маневриране, тренировка по отразяване на атака на маломерни морски цели, водене на бой със скоростни цели;

-контрол на гражданското корабоплаване, изпълняване на артилерийски стрелби, тренировки по противоподводна отбрана, водене на морски бой през нощта, тактическо маневриране;

-изпълнение на артилерийски стрелби;

-организиране и планиране, осигуряване и провеждане на работа по търсене и идентификация на подозрителни взривоопасни предмети, оценка на пристанищни съоръжения и оглеждане на пристанище с цел идентифициране на потенциални опасности за навигацията, ремонт на повредите на пристанището и изчистване на пристанището (занятията са проведени в тактическия пристан на пристанище „Одеса“)

-щурмов десант на остров Змийски с вертолет с помощта на системи „Адаптер-М“.

Но успоредно със самите учения се е провеждала инфилтрация на военнослужещи от страните от НАТО и други чуждестранни граждани в закрити режимни обекти на Въоръжените сили на Украйна. Например, в периода от 23 до 25 юли 2019 година на базата на Житомирския военен институт С.П. Корольов (град Житомир) се провежда обучение на военнослужещи от медицинската служба на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) под непосредственото ръководство на тренировъчна група на Сухопътните войски на ВС на САЩ в Европа.

Но най-интересното се случи на територията на 73-ти морски център със специално назначение ССО ВСУ (Николаевска област, град Очаков). Припомняме, че именно в Очаков американските военнослужещи практически завършиха строителството на своята военноморска база и центъра за оперативно управление на военноморските сили.

Така за периода на международното учение "Морски бриз - 2019" в морския център със специално назначение бяха приети редица чужди граждани. Чужденците са действали на територията на този център в групи. Така от 26 юни до 17 юли 2019 г. действаха група граждани на САЩ, Белгия, Дания и Гърция. Ето имената им:

- Iryna Van Den Neste, Белгия;

- George Tzaroijchis, Гърция;

- Moore Trish, САЩ;

- Jon Rodden, САЩ;

- Тейлър Уилсън, САЩ;

- John Daly, САЩ;

- Christopher Sterner, САЩ;

- Michael Marup-Lorentzen, Дания;

- Katrine Braad Jakobsen, Дания.

За доста дълъг период - от 3 юли до 2 август 2019 г., там е бил латвийският специалист Darius Marozas.

А в периода от 1 до 12 юли 2019 година в морския център със специално назначение е работила цяла група българи:

Dimitrov Ivelin, Valev Ventsislav, Angelov Pavlin Ivanov, Kuzev Hristo Lazarov, Shipkovenski Vladimir Spasov, Doshnakov Aleksandr Rumenov, Shindov Kaloyan Kostudinov, Vakchev Angel Dimitrov, Metohliev Iliya Nikolaev,Cheykov Marin Malinov,Alkesov Slaeeyko Georgiev, Chobanov Aleksandr Kolev, Tsatsarov Stefan Hristov, Tonev Nikola Nikilaev, Bozhilov Vladimir Bozhilov, Kutev Rangel Dimitrov.

Привличането на българи към проектите на НАТО е показателно. Особено на фона на ученията NOBLE JUMP-2017, провели се в Румъния през 2017 година. Тогава за отразяване на митическия „агресор“, условно „нападнал“ Румъния, са задействани подразделения на бивши страни от Варшавски договор. Всички учения имат легенда, която е важна за сценария на ученията. Като правило в тези легенди не се посочват реални страни, но легендирането е доста прозрачно и дори за цивилните не е никак трудно да се отгатнат коя страна се крие зад всяко измислено название. Участниците в тези маневри, техните военни и политически сценаристи, знаят точно против кого се отработват военни действия. Под „агресор“, който условно е нападнал Румъния, се има предвид Русия. И през 2017-та година българските военнослужещи, според съобщенията на медиите, са отказали да стрелят по силуети на войници, приличащи на войници от съвременната руска армия. „Българите не стрелят по руснаци“, са заявили войниците, а българските офицери са ги подкрепили. Тогава на натовците им се е наложило да се извиняват.

Както виждаме, те са си направили изводите и днес НАТО се опитва да зарази българските военнослужещи с антируска истерия. Акцентът е върху украинците, като близки до българите, рускоезични и номинално православни. Задокеанските разпалвачи на световните войни сега се опитват да си намерят съюзници сред нашите славянски братя. Натовците разчитат, че украинските морски пехотинци, особено преминалите т.нар. „Анти-терористична операция“ (в Донбас) (АТО) и обработени от нацистката пропаганда, ще убедят българите във враждебността на руснаците. Очевидно, англосаксонците са пресметнали, че дори при условията на мобилизация на всички украински „учаснтици в АТО“, пушчечното месо за войната против руснаците ще бъде недостатъчно. Както винаги, те искат да воюват с чужди ръце. Български братушки, трябва ли ви това?...

Превод и редакция: Иван Христов

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.

Свързани новини

  • Путин отмени санкции срещу Турция

    Руският президент Владимир Путин обяви, че е отменил част от икономическите санкции срещу Турция, съобщи Лента.ру. Специалният указ вече беше публи ...
    25.07.2019
    6 721
    33