Отидете към основна версия

7 449 32

Войната в Сирия придобива нови размери

  • сирия-
  • война-
  • турция-
  • операция

САЩ и Русия наложиха вето

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През първите пет дни турската армия напредва безпроблемно в територията на северна Сирия, обстрелвайки безогледно кюрдското население. Възмутени, но безпомощни, европейците се опитаха да осъдят в Съвета за сигурност на ООН турската агресия.

САЩ и Русия наложиха вето, припомня във „Фейсбук“ Божидар Чеков. Междувременно бомбите отнеха живота на повече от сто кюрди, включително и журналисти. Пазачите на затвори с около 12 хиляди джихадисти, изоставиха постовете и се присъединиха към кюрдските бойци. В последствие повече от 800 главорези се изпариха в пясъците на пустинята, преди да поемат евентуално към Европа.

Ангела Меркел пристигна спешно в Елисейския дворец за среща с Еманюел Макрон и военните главнокомандващи на двете страни . Вечерята продължи дълго след полунощ на 13 октомври. Но преди да стигнат до десерта, от Дамаск пристигна тревожна вест. Армията на Башар Асад е поела към северна Сирия, за да подкрепи кюрдите срещу турската агресия. Последва нова изненада .

Военната опозиция на Башар Асад – Демократични сирийски сили, също се присъедини в похода на север. Със своите безумни действия турският президент Ердоган реализира немислимо до преди няколко месеца обединение. В създалото се положение, най-притеснен е съюзникът на Башар – Владимир Путин.

За първи път руският президент, който изглеждаше недостижим във всички ситуации, ще бъде принуден да прекрати покера с Турция и вземе ясна позиция по отношение на Сирия.

Отсъствието на американците отваря нови възможности пред Русия. При положение, че Путин спре Ердоган, не само регионалната, но и световната политика ще придобие съвсем различен вид.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.

Свързани новини