Отидете към основна версия

11 193 49

Искам да ви покажа едно писмо...

  • евроком-
  • писмо-
  • люба кулезич

Изпратено е до управата на телевизия ''Евроком''

Люба Кулезич, кадър: ''Честно казано с Люба Кулезич''
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Искам да ви покажа едно писмо, то не е адресирано до мен или до вас. Но на кого му пука вече. Тайната на кореспонденцията и без това е отдавна прецакана и то по инициатива на самата каскетура. Затова нямам угризения, че ви каня да хвърлите едно око на чужда поща. Поне да раздразня любопитството ви и така да ви дам аргумент, че разни дебелокожи лелки и поцинковани кофи, докопали се до пост и власт, лъжат без да им мигне окото, че със свободата на медиите у нас всичко е цветя и рози. Между другото, прочетох някъде, че ако дълго време словоблудстващ без да мигаш срещу камерите, това е сигнал за мозъчно увреждане. Честно! Така че, вглеждайте се в този детайл, когато наблюдавате скечовете на управляващите плямпала по телевизори, брифинги и джипки.

Но да се върна на писмото. Ето го. Изпратено е до управата на телевизия ''Евроком''. Първо нека да ви покажа плика. Неугледен, евтин, с адрес, надраскан на ръка с неграмотен почерк, при това. Оказа се обаче, че въпреки мърлява опаковка, писмото е от ДАНС. Стряскащо е, че една малка, партийно необвързана телевизия с годишен оборот от скромните 800 000 лева, според финансовите ѝ отчети, е влязла в полезрението на толкова мастита по замисъл тайна служба.

От нея се очаква да анализира заплахите за националната сигурност от много и от чувствителни аспекти: от крупните финансови престъпления и изпирането на пари, до тероризма, шпионажа и прочее. Друг е въпросът, че същата тази агенция, с прякор ''Българското ФБР'', е проспала например, че хазартният бос Васил Божков в продължение на три години е изтеглил 67 милиона в брой от ''Уникредит Булбанк''. Толкова му струвала на Черепа таксата ''спокойствие'', разнасяна в чували към тарторите на държавата, за да си върти бизнеса без органите да му заничат в канчето. Но изведнъж паничката на ''Евроком'' пробуди неукротимата им бдителност. От писмото, снабдено с всички официални реквизити, подпечатано и подписано от зам.-председателя на ДАНС - Недялко Недялков, лъсва причината за вниманието към ''Евроком'' с нейните критични предавания, автори и опозиционни нагласи спрямо корупционния модел Борисов-Доган-Пеевски. Обяснението е, че заради прокурорска преписка №35 от тази година по описа на Специализираната прокуратура шефовете на ''Евроком'' трябва да предоставят списък на рекламните си договори, на всичките си контрагенти по тях, както и на онези по договорите за предизборна реклама за местните избори през 2019 г., приходите по тях, начините на плащане.

Изискването е странно за агенция, в която 3000 души получават заплати от нашия джоб и много лесно биха се снабдили с търсената информация, защото тя е публична, тя е налична в НАП, в ЦИК, в Сметната палата. Но явно номерът е друг. Нарича се ''психологически натиск''. Ето как - показва се крайчецът на една тояга, която да принуди телевизията към сговорчивост, към отстъпчивост и към угодливост. Позната гледка! Подобен начин за сплашване на медия може да е новина само за Бетина Жотева, шефката на водопад, наречен ''СЕМ''. Тя се гневи онзи ден, че сме на 111-о място в света по медийна несвобода и ''това не било вярно''. Казва го и окото ѝ не мига. Нали ви казах какъв симптом и за какво лошо нещо е това. За същото е симптом е искането на ДАНС да бърза телевизията, за спешност. Явно след десет месеца проверката на прокуратурата още тече с пълна пара. И как не. Сигналът ''Евроком'' да бъде разследвана за пране на пари, за черна каса, за неплащане на данъци и прочее гнусотии, беше пуснат от смелчагата Бареков за отмъщение, че телевизията спря да излъчва предаването му - ''Бареков и Байрактаров - без цензура'' заради неизпълнение на договора. Не е изненада поредният му жълто-кафяв сценарий за омаскаряване в комбина пак с прокуратурата на бивши партньори, на журналисти, на медии... Както му поръчат.

Втората част от словото на Люба Кулезич, което крие и странна изненада, можете да видите във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 70 гласа.

Свързани новини