Отидете към основна версия

3 069 29

Идва времето на високотехнологичната постковид икономика

  • постковид икономика-
  • роботи-
  • дигитализация-
  • румен гълъбинов-
  • ръст на икономиката

Технологичната революция вече е в ход, ускорена от пандемията

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Настъпва времето на високотехнологичната постковид икономика. Вълната на промяната ни връхлита и е добре да я използваме. С навлизането на роботи и изкуствен интелект технологиите ще продължат да „изяждат“ работни места. Като на видеото от завод за автомобили, в който всичко е „в ръцете“ на роботи.

Управлението става дистанционно през командна зала. Роботите работят на тъмно, осветлението е пуснато само, за да се заснеме материалът. Технологичната революция вече е в ход, ускорена от пандемията. Затова хората ще трябва да се квалифицират и преквалифицират съобразно нуждите от работна ръка, които ще се отварят. Вървим към виртуално време, в което медицината и фармацията, наред с електромобилността в различните ѝ аспекти, също ще получат ускорено развитие.

Интернет гигантите ще имат лидерска роля. Постковид икономиката ще е високотехнологична и дигитална. Това означава, че ще трябва да се развива паралелно с нея и социалната икономика, тъй като не всички хора са в състояние да „влязат“ в новата реалност и да се адаптират. Затова и базовият доход не е страшно понятие. Малките страни като България трябва да сме активни и атрактивни в привличането на инвестиции, иначе технологичните гиганти ще ни заобиколят и след някоя година ще сме изпуснали високата технологична вълна.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини