Отидете към основна версия

44 544 116

Осман Октай пред ФАКТИ: Ахмед Доган и Богомил Бонев лъжат, а не Костов

  • иван костов-
  • ахмед доган-
  • богомил бонев-
  • осман октай

"Според мен искат да ударят по "Демократична България" чрез Иван Костов, правейки това активно мероприятие чрез Богомил Бонев'', заяви пред медията ни бившият зам.-председател на ДПС

Осман Октай, снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обикновено всяко интервю на Иван Костов, министър-председател на България в периода 1997-2001 г., предизвиква широк отзвук и много коментари - както положителни, така и негативни от неговите противници. Последното му такова обаче предизвика координирана атака срещу него. В интервю за Дарик радио Иван Костов каза: "Всичко друго разбирам, но не и защо гражданите избират джипката и Доган". И нищо друго, свързано с почетния председател на ДПС.

На следващия ден на хоризонта се появи Богомил Бонев, бивш вътрешен министър, уволнен от Иван Костов, който твърди, че уволнението му от правителството на ОДС е станало факт, защото Доган го е поискал от Костов.

"Щe cи oтгoвoриш, кoгaтo cи oтгoвoриш нa въпрoca, зaщo ce рaздeлихмe пo иcкaнe нa Дoгaн. Пoнe прeд мeн тaкa ce oпрaвдa. Дoгaн ми иcкaл ocтaвкaтa. Нe cъм бил нaмeрил диaлoг c нeгo. И пocлe oтидe нa cрeщa c нeгo в Ритoрa. Ритoрa вeчe бeшe coбcтвeнocт нa, знaeш нa кoгo. Вecтник „Ceгa“ oщe пaзи cтaтиятa, нo ca изтрили cнимкaтa, кaк cитниш cлeд Aхмeд. Прeгърбeн. Пo cтълбитe нa Ритoрa", написа Бонев вчера.

След него пък се появи медийна изява на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което е изключителна рядкост. Особено през последните години.

"Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев", каза Ахмед Доган пред Епицентър.бг.

"ДПC никoгa нe e иcкaлo ocтaвкaтa нa Бoгoмил Бoнeв кaтo вътрeшeн миниcтър. Кocтoв ce възпoлзвa oт нaпрeжeниeтo мeжду CДC и ДПC, зa дa урeждa вътрeшнo-пoлитичecкитe cи прoблeми. Тoй виждaшe в лицeтo нa Бoгoмил Бoнeв мнoгo ceриoзeн кoнкурeнт", допълни почетният председател на Движението за права и свободи пред същата медия.

Сега... Сигурно ще завалят обвинения, че Иван Костов бива защитаван, но обективната истина е по-важна от това. И тя е, че Иван Костов изобщо не е говорил по темата за освобождаването на Богомил Бонев от поста министър на вътрешните работи. Нито в интервюто за Дарик радио от съботния ден, а като че ли и по принцип. Още по-малко някога е споменавал името на Доган в този контекст. Това прави Богомил Бонев, което означава, че обвиненият в лъжа не трябва да е бившият премиер на България Иван Йорданов Костов.

По темата, заради неговата информация за нещата от "българската политическа кухня", от ФАКТИ проведохме разговор с бившия зам.-председател на ДПС Осман Октай.

Ето какво каза той пред медията ни:

"Доган лъже и Богомил Бонев лъже. 1999 г. е репликата на Иван Костов от Стара Загора по време на местните избори, че Доган е проклятие за България. Това отговаря за лъжите и на Доган, и на Богомил Бонев. Впоследствие, след уволнението на министрите и срещата в Пловдив, това е в съвсем друг период, който аз подробно съм обяснил в книгата и във вашите предавания. Визирам двустранната среща в Пловдив между ръководството на ОДС и Движението за права и свободи. Това са две различни неща! Богомил Бонев се опитва да вмени на Костов, че е бил в съглашателство за смяна на министрите и едва ли не в съглашателство със задкулисието, и как "бил клекнал" пред Ахмед Доган 6 месеца след тези събития, които се случиха. Няма как Доган да е поискал такива оставки. Пак казвам, Богомил Бонев лъже, а Доган казва, че Костов лъже, но Костов никога не е казвал нищо по темата публично. Ахмед трябва да каже, че Богомил Бонев лъже, защото Бонев казва, че Иван Костов бил поискал неговата оставка заради Доган. Тези думи не ги казва Иван Костов в публичното пространство. Защо тогава Ахмед казва, че Костов лъже? Според мен искат да ударят по "Демократична България" чрез Иван Костов, правейки това активно мероприятие чрез Богомил Бонев, който през цялото време лъже за събитията от тогава, интерпретира ги от свой ъгъл и лъже във всичките си изявления. Аз съм човекът, който е фактор, свидетел и организатор на тези събития, които, както казах, са описани и при вас в предаване на живо, и в книгата ми, която излезе през 2016 г.", заяви Осман Октай пред медията ни.

Нямаше как да не попитаме бившия зам.-председател на ДПС дали някога е имало близост между Иван Костов и Ахмед Доган, а Осман Октай бе повече от категоричен в своя отговор: "Никога! Никога не е имало. През годините единственият посредник между СДС (ОДС) и ДПС беше факторът Осман Октай. Съжалявам, че си го приписвам. От 1991 г. и нататък, между Костов и Доган, когато е имало срещи, организирани с натиск от мен и от Петър Стоянов, преди да стане президент, те са били в присъствието на минимум 4-5 човека. Никога не е имало срещи между Иван Костов и Доган на четири очи. Никога! А това историческо изявление: "Доган е проклятието на България", още виси във въздуха. Това е нещо, което Доган никога няма да го преглътне, а Костов никога не се отричал от тези си думи".

"Нещо повече, след 2001 г. до такава степен стана скандал в тези взаимоотношения, че Доган, заедно с царя, беше в основата на елиминирането на Петър Стоянов като президент. В книгата съм описал, че след пловдивската среща Ахмед и компания отидоха на конгреса на Георги Първанов (б.р. тоест на БСП) и ги наричаха "другарки и другари" в НДК. Само 3 месеца след срещата в Пловдив обявиха програма за социал-либерално управление на държавата след 2001 г. Точно заради тези неща съм написал книга и съм ги говорил из медиите", допълни бившият зам.-председател на ДПС.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 205 гласа.

Свързани новини