Отидете към основна версия

20 200 125

Пак ли ни предават?

  • даниел митов-
  • герб-
  • енп-
  • ес-
  • нато-
  • западът

Съмненията, че нашите западни партньори крепят ГЕРБ, защото са им удобни, отново излизат на преден план

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГЕРБ съвсем очаквано оповестиха на обществото, че ще предложат Даниел Митов за министър-председател. Сам по себе си не е толкова важен самият факт за това събитие, а причините за него. А една от възможните такива е силно притеснителна за прозападно ориентираните хора у нас - хората, които подкрепят в Европейския съюз и Северноатлантическия договор (НАТО).

Кандидатурата на Даниел Митов не е случайна, тъй като той е изключително добре приет в Европа и САЩ. В този смисъл, генерално лицето на ГЕРБ може да е съставено предимно от хора, държащи се като такива от социалните низини, ала зад тях стоят други, които очевидно могат да мислят.

Притеснителното за българите в случая е, че съмненията, че нашите западни партньори крепят ГЕРБ, защото са им удобни, отново излизат на преден план. И за съжаление е твърде вероятно Даниел Митов да е премиерска кандидатура с благословията на ключовите западни посолства. И макар и да е почти сигурно, че това няма да се официализира, вероятно се прави с цел да излъска и съхрани марката "ГЕРБ". Може би западът не иска тази марка да отиде в небитието. Нещо, което е един от най-големите кошмари за народа ни, тъй като това означава, че Западът иска в България да има послушни свои хора и за това продължава да стимулира подмяната у нас. Подмяна, започнала още през 90-те години.

Даниел Митов бива предлаган за лидер на евентуално герберско правителство, за да не настъпи никаква реална промяна. Той е приемливото лице, с приемливото, нормално поведение, пълен антипод на Борисов, което би имало задача да промени само външния облик на управлението, за да е по-спокойно в обществото. Например джипката ще бъде извадена от употреба и ще остане само в хрониките на забавните предавания. Но начинът, по който ще функционира държавата, ще е абсолютно същият. Наистина е лошо, ако съюзниците ни са добре разположени към това.

Какъвто и човек да предложат ГЕРБ за премиер, министър или председател на Народното събрание, никой буден гражданин не би забравил няколкото екологични катастрофи, тоталното унищожаване на природата, безбройните гейтове, подпорните стени, изтичането на личните данни от НАП на милиони български граждани, шкафчето, пачките и кюлчетата, записите, институционалните репресии и отнемането на човешки права - като това да дишаме чист въздух. Но ако сте слушали декларацията на ГЕРБ по-рано днес, прочетена от Десислава Атанасова, все едно нищо от изброеното не се е случило. От тази партия дори са най-агресивни към колегите си, когато нещо от казаното на трибуната не им се хареса.

Иначе, не бива да се забравя, че Даниел Митов доскоро беше обвиняем по едно дело. Не е изключено внезапната му любов към ГЕРБ да има нещо общо с него.

Самият Митов безспорно е високообразован, има добра биография и беше успешен външен министър в "Борисов 2". По принцип може да върши добра работа, но сегашната му номинация, която така или иначе по всяка вероятност няма да мине, не е с тази цел. И никой не бива да се заблуждава, че може да е обратното.

А ако се запитаме пак ли ни предават, отговорът е по-скоро да. И точно тук можем да отбележим поздравите на Манфред Вебер към Борисов.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 173 гласа.

Свързани новини