Отидете към основна версия

6 666 37

Краят на ерата Меркел е положително развитие за България

  • ангела меркел-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • герб

От друга страна очертаващото се ново германско правителство ще усили прогресивистките тенденции до кресчендо

Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на историка Кирил Чуканов за края на ерата Меркел в контекста на ролята ѝ като пазител на ГЕРБ и Борисов

Краят на ерата Меркел е положително развитие за България, доколкото гербаджиите губят най-важния си патрон на запад. Меркел целенасочено легитимираше и подкрепяше режима на Борисов, докато последният дерибействаше и ограбваше страната. Оттук насетне гербаджиите, изгубили достъпа до централната власт, ще затъват във все по-голяма изолация. Позициите им на общинско ниво ще ги крепят само до време.

Без сериозна западна подкрепа или ще трябва да се примирят с постепенно стопяване и преминаване на структурите им към новите силни на деня, или да търсят спасение в популизъм, че Европа е вече лоша и иска да ни пороби. Но това пространство е достатъчно добре заето и сега. Все пак няма да е толкоз учудващо предвид това, че зад фасадата на "европейското развитие" Борисов обслужваше системно Кремъл.

Мутро-милиционерите имат много какво да губят и няма да се предадат без бой.

От друга страна очертаващото се ново германско правителство ще усили прогресивистките тенденции до кресчендо. Това не вещае нещо особено хубаво за Европа. А тукашната коалиция на прогресивните сили ще се позовава на него (вече го прави). Та може и да удържи доста по-дълго време, отколкото предполагат или се надяват мнозина тук. Предстои да видим каква ще е новата стабилност.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 57 гласа.

Свързани новини