Отидете към основна версия

14 540 359

А вие повярвахте ли на лъжите на Митрофанова?

  • елеонора митрофанова-
  • русия-
  • българия-
  • украйна-
  • нато-
  • газпром-
  • война-
  • лъжи-
  • кремъл-
  • владимир путин

Руският посланик в България изрече откровени лъжи в национален ефир

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В ефира на NOVA руският посланик у нас Елеонора Митрофанова изрече няколко лъжи. Беше странно решение разговорът да бъде излъчен на 1 февруари – денят, в който почитаме жертвите на комунизма. Но контекстът на разговора не беше комунистическият режим и пагубните щети, нанесени от него на България, а струпването на над 100 000 руски войници близо до Украйна. Руският посланик бе попитан каква е целта на тази военна демонстрация и какви са рисковете за България. Ето и откровените лъжи, които изрече тя:

Лъжа 1: НАТО се опитва да провокира военни действия

Не, НАТО не се опитва да провокира военни действия. Русия е тази, която без причина струпва хиляди свои войници и техника близо до Украйна, в Беларус и в окупирания украински полуостров Крим. НАТО оказва военна подкрепа на Киев, изпращайки оръжия, които да помогнат да украинците да се отбраняват по-добре срещу нова руска агресия. Но НАТО ясно подчерта, че няма да изпраща свои войници. За разлика от Русия, която има свои войници на украинска земя, а освен това въоръжава сепаратистите в Източна Украйна.

Митрофанова следва пропагандната линия на Москва, че е възможна „провокация” от страна на украинските сили, което да оправдае нахлуването в суверенна държава. Руският посланик дори посочи и мястото на тази възможна провокация – непризнатите Донецка и Луганска народни републики. Самото им споменаване от страна на Митрофанова е провокация. И тук не е виновен Западът или НАТО. Това е украинска територия, и опитите на Кремъл да изнудва натовските сили за вето (Украйна да бъде приета) са откровена провокация и намеса във вътрешните дела на чужда държава.

Лъжа 2: Русия никога не е била против членството на Украйна в ЕС

Не, Русия беше против членството на Украйна в Европейския съюз. Марионетката на Кремъл Виктор Янукович (по-късно обвинен в държавна измяна) отказа през 2013 г. да подпише Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, което доведе до кървавите събития на Майдана. Украинският народ поиска по-близки отношения с ЕС, а не с Русия. След продължилите седмици протести в Украйна и разстрела на мирни граждани от страна на спецчастите, Янукович се евакуира и избяга в... Русия.

Лъжа 3: България не е мишена на Русия

Не, България отдавна е мишена на Русия. Дори да не води конвенционални военни действия срещу страната ни, Русия води хибридна война срещу България и други европейски държави. Тя се изразява в много аспекти, включително разпространяване на дезинформация, използване на армия от платени тролове за насаждане на разделение в западните общества, използването на икономически проекти за политически цели, убийства на неудобни на Кремъл лица в натовски държави, финансирането на русофилски политически проекти. А призивът НАТО да се изтегли от България е откровена атака от Москва срещу нашия суверенитет.

Лъжа 4: В друга ситуация бих казала, че „Газпром” е независима стопанска компания, но сега не мога да го кажа

Не, „Газпром” винаги е била зависима от Кремъл компания. От този тип стратегически руски компании, които никога не биха попаднали в ръцете на лица, които не са удобни и взаимоизгодни на властта в Кремъл. И бидейки свързана с Кремъл, компанията „Газпром” винаги се използва и за политически натиск и като политически инструмент. Такъв натиск е оказван и над България – да подпише дългосрочен договор с „Газпром” за доставка на газ. Именно и поради политическия нюанс на този въпрос не получаваме газ от Азербайджан по интерконектора с Гърция - заради нежеланието на мнозина български политици да стартират тази връзка.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 357 гласа.

Свързани новини