Отидете към основна версия

12 960 113

Скопски историк: "Обща история" означава да приемем българската

  • история-
  • гоце делчев-
  • северна македония-
  • българия-
  • виолета ачкоска

Македония не може и не трябва да приеме концепцията за българските корени на македонския народ и нация, заявиха в открито писмо северномакедонски общественици

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Група видни северномакедонски интелектуалци, дипломати и общественици излезе с открито писмо до местната общественост в навечерието на честването на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев. В него те изразиха недоумението си от планираното съвместно отбелязване на юбилея на Делчев, изтъквайки, че не виждат какво общо имат с него политици от Северна Македония и България.

"Никой няма право да отказва на Македония европейското бъдеще и да ѝ пречи да се интегрира в Европейския съюз. Ето защо Македония не може и не трябва да приеме цената на получаването на дата за започване на преговорите за присъединяване за членство в Европейския съюз да бъде анулиране на исторически завършения легитимен процес на конституиране на македонската нация и нейното демакедонизиране. Македония не може и не трябва да приеме концепцията за българските корени на македонския народ и нация. Предполагаемата българска историческа идентичност на македонците не е и не може да бъде в основата на новата европейска идентичност на страната", се казва в писмото.

От своя страна историкът Виолета Ачкоска заяви:

"Държа на позицията си, че подписването на договора за добросъседство с България е в противоречие с интересите на македонската идентичност. Според мен няма термин "обща" история на две отделни нации. Така формулирана история означава приемане на българската история. Политиците останаха глухи за нашите предложения в откритото писмо. Вместо това те атакуват историците и продължават да оказват натиск върху членове на историческата комисия, която се разпадна с напускането на част от членовете, и има разделения относно разбирането на историческите факти. Това, което България прави сега, не е добросъседство. Нашите политици не са готови да се вслушат в мненията на доказаните в своите области хора, подписали писмото. Всичко е насочено към постигане на поставената цел за започване на преговори с Европейския съюз. Но пренебрегваме факта, че никой няма да ни оцени като част от цивилизованите народи на Европа, ако променим името, идентичността и историята си", заяви Ачкоска, цитирана от "Нова Македония".

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 72 гласа.

Свързани новини