Отидете към основна версия

15 510 223

Иво Инджев за ФАКТИ: Времето на “хайде да не дразним Путин” свърши - Стефан Янев трябва да бъде отстранен незабавно

  • русия-
  • украйна-
  • нападение-
  • владимир путин-
  • иво инджев

"Време е да се освободим от мита за руските “освободители”, които имат право да се разпореждат със самите нас", категоричен бе журналистът

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като безпричинното и безмилостно нападение на Руската федерация над Украйна е вече факт, във всеки един смисъл картите трябва да бъдат свалени. Истината трябва да се изрича многократно всеки ден, а путинската фашистка пропаганда с всички усилия трябва да бъде заглушавана. Защото спечелили тя, светът ще заприлича на бойно поле и несвободата ще ликува - отново в глобален план.

По този повод от ФАКТИ разговаряхме с журналиста Иво Инджев за античовешката и престъпна руска военна атака над Украйна днес.

Интервюто ни с него четете в следващите редове.

- Г-н Инджев, има ли у Вас изненада, че диктаторът Путин нападна Украйна?

- За разлика от президента на САЩ Байдън, който прогнозира вярно руската агресия, аз заложих на надеждата, че здравият разум ще надделее в Кремъл все пак. Защото Путин беше застанал чрез мобилизацията на войските си по украинската граница на ръба на пропастта на война и ми се искаше, да не направи решителната крачка напред. Но на самоубиеца никой не може да попречи, освен ако не бъде поставен в усмирителна риза, което е невъзможно спрямо въоръжената до зъби с ядрено оръжие агресивна Русия. За съжаление “вразумяването” на Путин може да дойде предимно от вътрешните процеси в самата Русия, ако те застрашат личната му власт. Този сценарий също е сложен за реализиране след дългата и брутална война на режима срещу свободите и правата на руските граждани, обезглавени откъм политическо опозиционно лидерство и облъчвани от пропагандната държавна машина.

- Започвайки тази престъпна военна операция, според Вас каква е крайната цел на този самозабравил се източен диктатор?

- Стана ясно, че нападението на Русия е било отдавна планирано и цялата реторика на отричане от страна на Москва е била част от плана за заблуда на света. Само че планирането на вероломството е едно, а контролирането на последиците от него е съвсем друго. Никой няма контрол над бъдещето и в този смисъл, изправяйки се срещу целия свят, предприема скок в неизвестното, въобразявайки си, че натрупаните резерви от 640 милиарда долара са парашут, който ще му помогне да се приземи като победител без да дестабилизира фатално страната си. Но това са илюзии, според мен.

- Как оценявате реакцията на цивилизования Западен свят след действията на кремълския агресор?

- Реакцията е логична, но с елементи на гузна съвест. Защото целият цивилизован свят създаде в Путин впечатлението, че му е позволено сравнително безнаказано да се измъква от военните му авантюри в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014 г. Путин си направи извода, че може да продължи по същия начин, разчитайки, че на Запада не му се воюва и не иска да си “цапа ръцете” в една война в Европа.

- Министърът на отбраната ни Стефан Янев, дори сега продължава да жали Русия в изказванията си. Трябва ли той незабавно да бъде сменен?

- Незабавно би трябвало да бъде отстранен. Свърши времето на политиката “хайде да не дразним Путин”, наложена от предишната власт в София.

- Имате ли опасения, че заедно с войната срещу Украйна, Путин посредством своите слуги в страни като например Унгария и България, може да стартира и операция по насилствена промяна на конституционно установения ред, защото знаем, че една от целите на руската хибридна война е точно тази - превземане отвътре на по-уязвимите евроатлантически държави?

- Пораженията от дългата руска хибридна война срещу България са видими. Сега е моментът поразените от нея мозъци у нас, които виждат някаква легитимност в руската агресивност, да изтрезнеят - ако наистина путинофилите претендират, че подкрепят Путин в ролята на “закрилник” от Запада, част от който сме станали противно на русофилската настроения тук.

Войната за умовете на българите се води отдавна и сега навлиза в решаваща фаза. Получаваме възможност да постигнем на този черен фон някакъв напредък в позитивна за нас посока: Време е да се освободим от мита за руските “освободители”, които имат право да се разпореждат със самите нас.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 265 гласа.

Свързани новини