Отидете към основна версия

12 311 166

Илиян Василев пред ФАКТИ: Сериозен удар е да изгониш 70 души с агентурна мрежа от 300-400 човека

  • илиян василев-
  • русия-
  • дипломати-
  • изгонени-
  • кирил

И да има ответна реакция, тя няма да е реципрочна, казва бившият ни посланик в Русия

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България експулсира 70 руски дипломати и технически персонал. Генералното консулство на Русия във Варна е преустановило дейността си, а това в Русе затваря за един месец поради липса на служители. Как да разглеждаме този ход на кабинета на Кирил Петков, който е в оставка? По темата пред ФАКТИ говори дипломатът Илиян Василев (б.р.- посланик на Република България в Русия от 2000 до 2006 г.)

- Г-н Василев, как да си обясним този ход на кабинета в оставка с отзоваването на 70 човека, свързани с руското посолство у нас?
- Вероятно има някакво натрупване, създала се е някаква критична маса, защото правителството бе казало, че руското посолство, разбирайте агентурната мрежа, е свързано със свалянето на кабинета. Имаше такива изказвания в последно време. Дори запознати хора като генерал Атанас Атанасов, който е бил шеф на контраразузнаването и още е добре информиран, спомена за подобно нещо. Явно това е натежало в последния момент.

- Говорим за много хора…
- Преди години Соломон Паси беше казал, че броят на агентите на руското разузнаване у нас са около 67. Вероятно и това е бройката, която в момента се използва.

- На дипломатически език какво означава това и какъв знак даваме…
- В момента това не е много дипломация, защото сме във война. В мирно време някак си и Борисов, и Цацаров, и Гешев толерираха, бяха по-меки към руските служби, дори не разследваха поредицата от атентати, за които бе много вероятно да са свързани с агенти на руските служби. Сега обаче е война. Когато сега правителството казва, че руската агентура сваля кабинета, просто няма място за междинно тълкуване. Това е задължително условие да се действа радикално.

- А защо в момент, в който правителството си тръгва?
- Не е много трудно човек да се сети. Тази реакция е свързана с настоящи и най-вече бъдещи заплахи от действията на руските агенти. След като извадим тази агентурна мрежа от строя в следващите няколко месеца до изборите, това ще позволи да се намали частично заплахата.

- Премиерът Кирил Петков прибра нашия посланик в Москва преди време, но Москва не извика Елеонора Митрофанова. Когато говорим за отзоваване, за поста посланик нещата изглеждат май по-различно…
- За Митрофанова ще ви кажа едно. Това бе елегантният начин да се разрешат въпросите с ограничаването ѝ без да се експулсира. Според мен правителството е решило, и то с някаква логика, че изгонването ѝ е с много висок профил на реакция. Но пък за сметка на това няма да има силен ефект върху работата на руската агентура у нас. Стойността на изгонването ѝ, от гледна точка на намаляване на руската агентура да работи с Петата колона, е много по-малко значимо и ефективно. Когато гониш 70 души, които имат агентурна мрежа от още около 300-400 души, това е много сериозен удар. Така спираш много сериозни канали за влияние.

- Сега да очакваме ответна реакция…
- И да има такава, тя няма да е реципрочна. И причината е много проста. Нашите отношения с Русия са на санитарния минимум. Ние имаме няколко дипломати, които в максималния си брой са били около 13-14. Сега са по-малко. Работата ни в консулствата… Спокойно можем и без нея, защото в момента нямаме някакви големи търговско-икономически отношения, нито пък имаме голям туристически поток и не разчитаме тази година на много руски туристи. Така че реакцията на Русия ще е много по-слаба, те не могат да реагират реципрочно. Могат да блокират работата на консулството ни в Санкт Петербург, но, пак казвам, отношенията ни са на толкова ниско ниво, че ефектът няма да е същият. Особено и по време на война, когато действат санкции и ограничения. Ние няма да го усетим.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 202 гласа.

Свързани новини