Отидете към основна версия

4 Юли, 2022 15:11, обновена 4 Юли, 2022 15:11 9 833 82

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: Изгонването на 70-те руски дипломата беше недалновидно и грешно решение

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • сащ-
  • запад-
  • радион попов-
  • дипломати-
  • отношения

Не очаквам да се скъсат дипломатическите отношения на този етап, а що се касае до самата война в Украйна – за мен това е едно безумие, една братоубийствена гражданска война,заяви полк. Попов

Снимка: Радион Попов / личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полк. Радион Попов е бивш заместник-министър на външните работи, бивш посланик и военен аташе в Сирия и Испания. Завършил е с висок успех престижния Национален университет по отбраната във Вашингтон. Специализирал е арабски език в Багдадския университет в Ирак. Докторант във Великотърновския университет на тема: „Кюрдско национално-освободително движение“. Владее свободно турски, арабски, английски и руски езици.

- Г-н Попов, тези дни станахме свидетели на интересен дипломатически поврат – изгонване не 70 руски дипломата и техните семейства. Близо 200 души излетяха за Москва. Как ще коментирате акт на българското правителство?

- Изключително недалновидно, изключително грешно решение! В смисъл, че по-разумната позиция на България в този момент е не да открива нови фронтове, да гони мними или истински шпиони, които бяха обвинени, че са работили срещу националната сигурност. По-мъдрата политика за България е – да се опитва да поддържа нормални, в рамките на възможното, отношения с Русия. Не е нормално нашето правителство да предприема такива необмислени стъпки без поглед към бъдещето. Както се казва , „видяла жабата , че подковават коня, и тя вдигнала крак да ѝ сложат подкова“. Странното е, че велики сили като САЩ и Китай внимават и се съобразяват с Русия, а нашите момчета тук си играят на някакви детски игри, като си мислят, че правят политика.

- Това нормален ход ли беше за правителство в оставка? Имат ли право да взимат такива решения предвид вота на недоверие?

- Не е необходимо да навлизаме в детайли в технологията на случилото се. Още никой не може и не иска да каже – кой е взел това решение!? Дали зам.външната министърка, дали премиера, дали неговата устата говорителка Ленка, дали шефът на ДАНС...? Това е една пълна каша и то на правителствено ниво! Ако премиерът в оставка е сметнал, че с този ход е изключително важен за националната сигурност на България, да излезе пред света и да си каже : „Аз взех това решение! Аз съм министър председател, макар и в оставка“, но и това не го чухме....Тези неща, които станаха просто не подлежат на коментар...

- Но те се случиха и са факт. България попадна във всички европейски и световни медии с това, цитирам, „че би рекордите“. С този рекорд ли трябваше да се прославя това правителство? Рекордът е поставен, дипломатите са си вече в родината. Какви последствия да очакваме от тук нататък ? Може ли наистина Русия да прекрати дипломатическите отношения с България и до какво ще доведе това?

- Това би било много жалко...Може би, дори със закъснение разумът изискваше да се вслушат в думите на Корнелия Нинова, която им предложи изход от създадената каша. Това беше възможност за един спасителен ход преди два-три дни, и да бяха го направили, за да запазят по някакъв начин нашия, българския имидж. В същото време да, добре нека да обявят за персона нон-грата 30-40 дипломата, но не може да обявиш за шпиони и за персона нон-грата всички – счетоводители, учители, чистачки, градинари, готвачи. Не може всички те да за заплаха за националната сигурност. Това е смешно! Просто нямам думи!

- Вие, като професионален разузнавач, как ще коментирате това, че обвиняват обикновеният персонал на едно дипломатическо ведомство в шпионаж? Защо не изнесат доказателствата в какво точно ги обвиняват?

- Никой не е длъжен да казва и да показва доказателствата. В международната практика това е известно. В случая, не са им необходими доказателства. Решила е държавицата България „да надигне крака да я подковават“ и обявяват този списък. Но отново ще се върна към началото на нашия разговор – няма достойна политика, няма достойно поведение на държавник, който да се осмели да излезе и да заяви каква е причината да се прибегне към този драстичен акт. Това деяние вероятно ще бъде поправено, но защо е необходимо да рушим непрекъснато!

- Лена Бориславова спомена, че „имало данни за политици, политолози, коментатори, анализатори, дори журналисти, които са взимали по 4000 лв.“ за своята „любов“ към Русия? Как ще коментирате това нейно разсъждение?

- Смятам, че говорим за много сериозни неща и в този наш разговор няма място да споменаваме името на Ленчето! Това е обида за двама ни, и обида за онези, които ще прочетат това, което обсъждаме! Коя е тази случайница?! Забърка толкова каши с премиера в оставка, че нямам думи. И не преставам да се чудя, нормално ли е това поведение на съвременни уж образовани хора. Срамувам се заради тях!

- В никакъв случай не правя защита на войната и на агресията! Това да се знае и да се дефинира!

- В случая ме боли за моята държава, че има такива „личности“ начело на държавата ми, които се държат по такъв непрофесионален начин. Аз лично се чувствам обиден. Не знам те какво си мислят, и как се чувстват с такива деяния и такава политика.

- И все пак, до какво може да доведе скъсването на дипломатическите отношения с Русия?

- Не очаквам да се скъсат дипломатическите отношения на този етап, въпреки, че в момента са сведени до нулата. Сега е уместно да напомня за големите мъдреци , които са казали „ че най-спечелената битка е незапочнатата такава!“ Нашите държавници започнаха битка, която не е необходима на България! Войната ще свърши със или без глупавите отзиви на българското правителство!

- Вашият прочит на войната в Украйна?

- Това безумие, което се случва няма аналог! Не е важно каква терминология се използва , дали е война, агресия, инвазия, специална операция , за мен това е едно безумие, една мъчителна братоубийствена война! Още веднъж ще се повторя – това е една безумна братоубийствена война! Това е гражданска война, наподобяваща Червената революция, когато се избиваха „червени“ и „бели“. Украинци да стрелят по руснаци, и руснаци да стрелят по украинци е едно нечувано безумие! От хиляда години исторически украинци и руснаци са заедно, в едно семейство, в една държава са били. Да, имали са спорове, но са ги решавали. Тъгувам за украинците, тъгувам и за руснаците.....Боли ме и за двата народа. До месец ноември миналата година мой много добър близък приятел беше , с когото сме завършили заедно академията във Вашингтон, беше министър на отбраната на Украйна. Майка му е рускиня. Съдбите на двата народа – украинския и руския са исторически силно преплетени. Откъде ги връхлетя това безумие, да стигнат да се избиват един друг. Ще припомня думите на Путин в един телефонен разговор с Макрон, че „това не е легитимно правителство, а власт, която е дошла с майдан, с много кръвопролитие и насилие, власт дошла с жертви, с изгарянето на живи хора, доила със зверства и престъпления, във всеки случай това не е легитимно избрано правителство“. Това се забрави много бързо, половината свят, особено западния, се е заел да води война с Русия.

- В крайна сметка това война между Русия и САЩ ли е?

- Ако трябва да перефразираме крилатия анекдот : „Западът ще води войната с Русия до последния украинец!“ Много тъжно звучи, но изглежда е вярно. Западът излъга Украйна още преди години, прелъсти я, с цел да я насочи срещу Русия. Сега продължават да залъгват украинците с оръжия, с помощи, с присъединяване към ЕС, с подкрепа с някакви милиарди. Всичко това е „мижи да те лажим“!

Няма да цитирам нито руснаци, нито нашите словоблудници, ще цитирам Кисинджър, който казва следното : „не може да работи ефективно системата за сигурност в Европа и в света, ако тя не е интегрирала и инкорпорирала адекватно Русия!“

Съветвам нашите „умници“ да четат повече Кисинджър ,Фридман, да прочетат анализите на американския военен експерт Скот Ритър / с когото съм учил заедно в Националния Университет по отбраната във Вашингтон/ и Ноам Чомски, а да не се влияят от истеричните излияния на Зеленски.

Интервю на Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 111 гласа.

Свързани новини