Отидете към основна версия

2 900 92

Убийството на Дугина – поредната спецоперация на руските служби

  • дугина-
  • александър дугин-
  • дъщеря-
  • убийство

Кремъл ще се опита да оправдае агресивните си действия срещу Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Убийството на Даря Дугина от руските специални служби трябва да се сравни с експлозиите на жилищни сгради в Грозни (Чечения) през 1999 г. След това същите руски специални служби, по заповед на Кремъл, се опитаха да създадат претекст за уж нарастваща терористична заплаха за по-нататъшно нахлуване в Чечня. Така че сега, убивайки Дугина и обвинявайки Украйна за това, Кремъл ще се опита да оправдае агресивните си действия срещу Украйна.

Вечерта на 20 август беше убита Даря Дугина, дъщерята на идеолога на „руския свят“ Александър Дугин. Инцидентът е станал в предградията, когато Д. Дугина се е прибирала от патриотичния фестивал „Традиция“. Колата ѝ е избухнала. Както стана известно по-късно, нападателите са монтирали взривно устройство под колата. Инцидентът получи широка гласност, предполагаше се, че истинската цел на убийството е самият Дугин, но той е напуснал фестивала с друга кола.

Почти веднага информация за участието на Украйна в убийството на Дугина започна да циркулира в руските пропагандни медии и телеграм канали, пише cyprus-daily.news. Кремъл измисли абсолютна инсинуация и обвини Украйна, която априори не може да бъде замесена в този инцидент. Слуховете за участието на Украйна започнаха да се разпространяват почти едновременно от много информационни източници. Това показва, че Русия е планирала да представи тази новина в контекста на дискредитирането на Украйна.

Вечерта на 21 август представители на "Националната републиканска армия", които се борят с тиранията на Путин, поеха отговорност за убийството. Съответното изявление беше публикувано в руските медии, но получи много по-малко гласност от обвинението на Украйна, изразено от почти всички руски пропагандни ресурси без никакви доказателства.

Единственото логично в този инцидент е, че убийството на Дугина е дело на ФСБ, която по този начин „скрива скелетите си“ и отвлича вниманието на руския лаик от неуспешната руска инвазия в Украйна, донесла на Русия безпрецедентни загуби и международна изолация. Успоредно с това Украйна се представя като терорист. Тази инсинуация е необходима на Русия, за да отклони вниманието от собствената си престъпна дейност, заради която Конгресът на САЩ предложи да признае Русия за терористична държава и да създаде нова рамка: терористът не е Русия, а Украйна.

Във вътрешнополитически план убийството на Дугина е изгодно за Путин по много начини: става възможно да се привлекат идеологизирани руснаци да участват във войната срещу Украйна, да се оправдае допълнително тази война, въпреки жертвите и загубите, тъй като „Украйна е терорист."

Руската пропаганда дори намери „престъпник“: той се оказа Наталия Шабан (моминско име - Вовк), родена през 1979 г., гражданка на Украйна, която пристигна в Русия с дъщеря си, настани се в една къща с Дугина и се твърди, че я е следила. След като извършила убийството, Н. Шабан заминала през Псков за Естония. Официалната версия за убийството от ФСБ на Руската федерация е абсолютно несъстоятелна. На 13 април 2022 г. евентуалният извършител на престъплението Н. Шабан е включена в регистъра на бойците на полка „Азов“, който е признат за терористична организация в Руската федерация. Как е успяла да премине законно руската граница с истински документи?

Зад убийството на Д. Дугина стоят руските спецслужби, следвайки указанията на Путин да развихрят антиукраинска риторика, за да оправдаят продължаването на войната с Украйна на фона на нарастващото недоволство в руското общество. Всъщност дадената заповед за убийството на Дугина може да се сравни с атентатите на жилищни сгради в Грозни през 1999 г., когато Кремъл имаше нужда от претекст, за да нахлуе в Чечения.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 78 гласа.

Свързани новини

  • Киев отрича убийствения атентат

    Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на Владимир Зеленски, твърди, че Украйна не е замесена в резонансната експлозия на автомобил в Мо ...
    21.08.2022
    9 284
    162