Отидете към основна версия

3 816 66

Възможно ли е Русия да е на ръба на разпадането?

  • украйна-
  • русия

Путин търпи поражение след поражение

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди началото на т.нар. „специална военна операция“ всички проблеми на президента Владимир Путин бяха свързани с вътрешнополитическата ситуация в Русия, където рейтингът му бързо падаше. С наближаването на президентските избори през 2024 г. той рискува да се изправи пред ситуация, в която номинацията му за президент да предизвика мощна вълна от протести. Пълномащабната атака срещу Украйна беше оправдана не от необходимостта да се „защитят“ жителите на Донбас, а от необходимостта да се промени политическият дневен ред в самата Русия.

Но не се получи така, както се предвиждаше. Путин не само не успя да постигне значителен успех в Украйна, но търпи поражение след поражение. На фона на неуспехите на руската армия в Украйна и икономическата криза в Русия се създаде предреволюционна среда, в която „властите вече не могат да управляват, а хората не искат да живеят по досегашния начин“.

Основните проблеми на руската държава са нейната централизация, империализъм и насилие над собствения народ. Исторически, веднага щом системата на насилие започне да отслабва, държавата започва да се разпада.

Днес режимът на Путин продължава да разчита на силите за сигурност и руската армия. След сериозни поражения в Украйна армията започна да отслабва. Следователно Путин не е дал изрично „зелена светлина“ на Пригожин и Кадиров да компенсират военните загуби. Те се превърнаха във фигури, от чието мнение Путин вече зависи.

Създаването на регионални армии чрез „самомобилизацията“ на Кадиров може да има необратими последици за съществуването на цяла Русия. С всеки ден от войната срещу Украйна недоволството от действията на централната власт нараства в регионите; идеите за сепаратизъм се засилват и всеки момент регионалните армии могат да се насочат към федералния център.

За първи път от началото на войната руски политици започнаха открито да критикуват Путин. Още в началото на септември започна вълна от парламентарни аномалии: някои членове на съветите на Санкт Петербург и Москва призоваха за импийчмънт на Владимир Путин за държавна измяна, за да го отстранят от длъжност като президент. Облаците непрекъснато се сгъстяват над главата на Путин.

Всяко по-нататъшно поражение на руската армия може да доведе до пълен крах на режима на Путин. Ако, например, Херсон бъде освободен от украинската армия, това може да бъде причината за масови политически вълнения в Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 75 гласа.

Свързани новини