Отидете към основна версия

1 962 0

Всички свързват Писанчев с разработката "Галерия"

  • данс-
  • писанчев-
  • "галерия"-
  • искра фидосова-
  • бойко борисов-
  • цветан цветанов-
  • емануил йорданов-
  • тихомир стойчев
Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Запитан дали очаква да има промяна след избирането на нов председател на ДАНС, бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев обяви в студиото на Нова телевизия, че очаква социалното напрежение да ескалира още повече .

„След провала на проекта Пеевски, някой бърза, но той видимо е бързал още по-рано, защото има една силна компресия във времето. Много бързо и неясно откъде, без да има подписи, както е качено дори в сайта на парламента, проектозакона за изменение и допълнение на закона за ДАНС, няма подписи. Кои са вносители?”, запита се Стойчев.

По думите му несистемните решения и системните грешки, които са допускани през годините, „раждат кръгове, които продължават да настаняват след Пеевски втори, трети и четвърти проект „Пеевски”.

На въпрос дали Писанчев ще ескалира отново напрежението и как да се повярва на новата кандидатура за шеф на ДАНС, бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, също участник в разговора в студиото, отговори: „Би могло да се мисли за някаква обществена реакция, защото всички свързват името на Писанчев с разработката „Галерия”, която има печална слава. Управляващите трябва да бъдат по-внимателни, когато се залавят с тази материя”.

Бившият вътрешен министър изтълкува вчерашната оставка на Искра Фидосова като логична. „Едва ли говорим за някакви факти, които са се появили вчера в публичното пространство. Вече близо четири години се говори за това, че върхушката на ГЕРБ злоупотрубява с власт, като най-изявени в това отношение са Цветанов и Фидосова. Включително и половината партия ГЕРБ се обърна срещу тях. Дойде време търпението на Бойко Борисов по отношение на Фидосова да приключи. Интересно е кога ще приключи и по отношение на Цветанов”, заяви още Йорданов.

От своя страна Тихомир Стойчев коментира: „Едно тефтерче - и виждате какъв скандал. Аз съм убеден, че има много тефтерчета. Това съдържание е показателно за методологията, която се използва от политическия елит на прехода – от манипулациите, които се извършват на различните управленски равнища и закономерните скандали. За съжаление много от скандалите се замитат под килима”.

Запитан дали може чрез тефтерчето да се докажат престъпни деяния, Емануил Йорданов коментира: „Ще бъдат разпитани всички, които са свързани с този случай. Информацията, която те ще дадат, ще определи насоката на наказателното производство”.

Тихомир Стойчев обаче изрази опасенията си, че службите от години се намирали в хаотично състояние и че „чрез кадруването по върха на практика се извършва преподчиняване на службите на същия този политически елит, който твори тефтерчета и работи с тях”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини