Отидете към основна версия

4 822 111

Руслан Трад: Изключителната грешка на Румен Радев е да праща помощ на режима в Сирия, а на Украйна-не!

  • сирия-
  • помощ-
  • земетресение-
  • асад

Изобщо, що за външна политика се прилага в момента? Някой би се запитал къде са всички парични средства за възстановяване, изпратени в Дамаск?

Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изключителна грешка е решението на правителството на Радев да изпрати помощ на режима в Сирия. За да не предизвика първоначална реакция, се съобщава, че военнотранспортен самолет „Спартан“ ще кацне в Ливан.

Това коментира във "Фейсбук" Руслан Трад.

От там средствата на български граждани ще минат през контролирани от Хизбула райони, за да достигат официално до Дамаск. После? Още една поздравителна телеграма за Иран, както направи външният министър? Още една заплаха, че няма да се подкрепи Украйна? Изобщо, що за външна политика се прилага в момента?

Първо, помощта няма да стигне никога до най-засегнатите райони.

Знаем го, защото вече имаме десетки случаи на блокирана помощ не само за бунтовнически райони, които са най-тежко засегнати от земетресението, но дори в самите правителствени зони. Пак трябва да се напомни, че макар земетресението да беше усетени в контролираните от правителството територии, най-големи разрушения и жертви са в бунтовническите райони, граничещи с Турция. Вече има най-малко един документиран случай на спрян конвой с помощи от правителствените сили само на километри от засегнатите райони.

Второ, тази помощ легитимира режима от държава в ЕС, а изпращането на екипи от български медии, които да отразяват доставките, е налудничаво решение, водено от желанието за видимост - по този начин, обаче, помагат за разпространението на про-руски наратив.

Дори няма и намек за пращане на помощи за бунтовническите райони, а спокойно можеха да бъдат пратени през други зони на Сирия. Германия, например, категорично заяви, че няма да работи с Асад за доставяне на помощи.

Трето, България като държава е подложена на кампания за дезинформация през последните две седмици. Разчитайки на солидарността към пострадали хора, правителството на Сирия активира посолствата си да извършат информационни операции в различни страни в ЕС, като кампанията в България е сред най-ожесточените.

Разчита се на желанието за помощ, като за пореден път сирийското правителство използва хуманитарната помощ като средство за водене на война. Режимът на Асад получава помощи от няколко държави, ООН и други организации доставят средства в продължение на години защото санкциите никога не са засягали хуманитарните операции.

Някой би се запитал къде са всички парични средства за възстановяване, изпратени в Дамаск?

Най-общо "потънаха" - това е основната причина големи части на Сирия изобщо да не са възстановени, да няма болници в редица градове, да има проблеми с електричеството, цените да са неописуемо високи и често да липсват медикаменти и дори основни продукти.

Това ще се случи и с помощта, събрана от хора, които искат искрено да помогнат и която България официално дава на режима - ще потъне.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 115 гласа.

Свързани новини