Отидете към основна версия

6 242 51

От Полша до България: без мигранти трудовият пазар е обречен

  • трудов пазар-
  • работници-
  • българия-
  • мигранти-
  • полша-
  • европа-
  • заплата-
  • труд-
  • ес-
  • румъния-
  • работна ръка-
  • азия

Без сериозен приток на мигранти трудовият пазар няма как да се справи

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Преди три години не съм си представял, че ще седя във Варшава и ще пия полска бира", казва Шурия Сингх, консултант в Североизточна Индия. Днес той работи в полската столица за международната компания Ernst & Young. Работодателите му първо се свързнат с него чрез платформата LinkedIn.

Историята на Сингх не е необичайна. Ейбрахам Инго от Намибия също разказва, че когато се е преместил във Варшава, пред него се е открил цял нов свят. "Опитът ми в Полша ми помогна да израсна и ще мога да допринеса много повече за Намибия", казва той пред ДВ.

Застаряващо население и недостиг на работна ръка

Промените в Полша и други държави от Централна и Източна Европа са впечатляващи. Икономиките в повечето членове на ЕС от бившия Източен блок с главоломна скорост промениха статута си - от развиващ се към развит пазар. Това, разбира се, води до нови инвестиции, но също и до проблеми, характерни и за западните икономики - застаряващо население, недостиг на работна ръка, бързо растящи заплати и нужда от трудова миграция. Този проблем е най-осезаем в медицината, индустрията, транспорта и информационните технологии.

Населението на повечето държави в региона е намаляло в последните 15 години. Според прогнозите миграцията и ниската раждаемост могат доведат до 30% по-малко хора в работоспособна възраст до 2050 година.

През последното десетилетие коефициентът на възрастова зависимост, т.е. съотношението между броя на хората в нетрудоспособна възраст и в трудоспособна възраст, е нараснал. Според полската служба за социално осигуряване ZUS, за да се спре тази тенденция, само в Полша броят на чужденците в трудоспособна възраст ще трябва да се увеличава годишно с между 200 000 и 400 000 души.

"Трябва да се вземе предвид и контекстът на зеления преход и дигитализацията", казва експертката Надя Куртиева пред ДВ. "В последно време преходът променя трудовия пазар, като създава нови възможности за работа и променя уменията и квалификациите, които компаниите изискват", обяснява тя. Куртиева подчертава, че има сериозен недостиг на подобни кадри.

Най-тежки са проблемите в Румъния

По данни на Световната банка Словения има най-добрия показател за нетна миграция в страните от Централна и Източна Европа, като през 2021 г. е привлякла 4568 души. Нетната миграция е годишно съотношение между имиграцията и емиграцията. Румъния има най-ниската стойност - населението ѝ е намаляло с 12 724 жители.

Ситуацията се промени след нахлуването на Русия в Украйна и голямото количество бежанци, които бяха принудени да бягат в съседните държави. Понастоящем Полша е домакин на най-големия брой бежанци от Украйна. Техният брой се оценява на 1 около милион души.

През 2021 г. Румъния увеличи до 100 хиляди броя на работните визи, които се издават на чуждестранни работници. Едва 1,1% от работещите в страната са чужденци. След България Румъния също отвори вратите си за квалифицирани работници от държави извън ЕС.

В Унгария от 4,7 милиона работещи 85 хиляди са чужденци, съобщава държавната статистическа служба. Според министъра на икономическото развитие Мартон Наги обаче вътрешният пазар на труда скоро ще се нуждае от още 500 000 работници. Унгария разшири списъка на страните извън ЕС, от които може да се наема работна ръка, въпреки че затегна условията, при които те могат да останат в страната. Наскоро правителството съобщи, че най-малко 3000 работни места очакват квалифицирани работници от Филипините.

"Пазарът на труда не може да се справи без чужденци"

Ситуацията в Полша е подобна. Томаш Данел, вицеконсул на полското посолство в Манила, казва пред филипинския онлайн портал The Freeman, че Полша се нуждае от строителни работници, заварчици, водопроводчици, шофьори и други работници. "Полша става все по-популярна сред филипинците като дестинация за работа. Броят им расте всяка година", обяснява Данел. Според проучване на Полския икономически институт и Полската банка за развитие всяка четвърта компания в страната e наела работници от държава извън ЕС.

Според официални правителствени данни в края на декември 2022 г. в Чехия са работили почти един милион чужденци - 15% от работната ръка. Малко под половината от тях са от държави от ЕС. Ян Рафай, вицепрезидент на Чешкия съюз на промишлеността, заяви, че компаниите в Чехия губят между 30 000 и 50 000 работници годишно заради пенсиониране. "Пазарът на труда не може да се справи без чужденци", казва той пред ДВ.

В повечето страни от Централна и Източна Европа интеграцията остава проблем. Това обаче не притеснява Шурия Сингх. "Не виждам много професионални недостатъци. С изключение на езика", казва той с усмивка пред ДВ. "И Google Translate помага, разбира се."

Автор: Джо Харпър

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 34 гласа.

Свързани новини