Отидете към основна версия

6 837 99

Не съветски герб, а украински тризъбец: Споровете не стихват

  • украйна-
  • родината майка-
  • война-
  • ссср-
  • русия-
  • киев-
  • съветски символи-
  • тризъбец

Символът на съветската победа във Втората световна война вече не носи съветския герб

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Монументът "Родината майка" се издига край Киев на десния бряг на река Днепър. Построен е през 1981 г. като символ на съветската победа във Втората световна война. В едната си ръка монументалната фигура държи щит, който до неотдавна носеше съветския герб. В другата има меч, чиято дръжка и досега е украсена със съветски звезди.

В подножието на най-високата скулптура в Европа се намира Националният музей за историята на Украйна през Втората световна война.

Преосмисляне на съветските символи в Украйна

Наскоро съветският герб беше премахнат от щита в съответствие със Закона за декомунизация, който в Украйна е в сила от 2015 година. На негово място на 6 август се появи украинският тризъбец – гербът на Украйна.

Преди промяната беше проведено допитване, в което 85% от анкетираните се обявиха за премахването на съветския герб и подмяната му с украинския тризъбец. Макар парите да бяха осигурени от дарители, Министерството на културата беше критикувано за това, че похарчените 28 милиона украински гривни не са отишли за нуждите на армията.

"Войната срещу всичко съветско се води не само на бойното поле", но и с езика на символите, казва по този повод за ДВ Юрий Савчук, генерален директор на Националния музей за историята на Украйна през Втората световна война. "Това е нашата културна контраофанзива", добавя той.

По думите му подмяната е само видимата част от айсберга, част от един по-голям процес на предефиниране на символите. „В края на краищата, когато видим тризъбеца върху щита, цялата скулптура се възприема по различен начин - това вече не е съветска жена, а украинска жена, за която този тризъбец е национален, държавен символ", казва Савчук. Той добавя, че следващият етап от предефинирането на символите ще бъде преименуването на паметника от "Родина" на "Майка Украйна", както и на самия музей - на Национален музей на войната за независимост на Украйна.

"Не превръщайте съветския тоталитарен паметник в "Майка Украйна""

Замяната на съветския герб с украинския и идеите за преименуване на монумента предизвикаха смесени реакции в украинското общество. Едни подкрепят сегашното декомунизиране на съветския паметник, други го наричат половинчата мярка и предлагат скулптурата да бъде напълно разрушена, трети виждат в поставянето на тризъбеца върху щита на скулптурата само обикновена "смяна на фасадата".

Има и още по-крайни реакции. Политикът и общественик Виталий Гайдукевич написа в профила си във Фейсбук, че появата на тризъбеца в съветския монумент е "откровено извращение". Той предлага паметникът да бъде изцяло демонтиран.

Какво да се прави със съветските звезди?

След заличаването на герба започна дебат за това как да се постъпи със съветските звезди върху меча, който женската фигура държи в дясната си ръка. Скулпторът Алексей Пергаменщик, изработил тризъбеца върху щита на монументалния паметник, предлага да свали звездите за своя сметка.

"Ще си взема алпинистка екипировка, ще се кача горе и ще отрежа тези звезди, а след това ще шлайфам местата на липсващите звезди", казва той в интервю за ДВ. Други, като Юрий Савчук от националния музей за историята на Украйна през Втората световна война, смятат, че този въпрос трябва да бъде подложен на широка обществена дискусия.

Автор: Лилия Ржеутская

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 65 гласа.

Свързани новини