Отидете към основна версия

2 512 93

„Един многополюсен свят е почти изграден“

  • сергей лавров-
  • ес-
  • европейски съюз-
  • брикс-
  • новите членове на брикс-
  • обединените арабски емирства-
  • саудитска арабия-
  • иран-
  • аржентина-
  • египет -
  • етиопия-
  • индия -
  • бразилия-
  • русия

Новите членове на БРИКС са Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Египет и Етиопия. Не всички подкрепиха експанзията, първоначално се противопоставиха Индия и Бразилия, но в крайна сметка след трудни консултации се съгласиха

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сега сме като футболен отбор – така руският външен министър Сергей Лавров коментира предстоящото разширяване на БРИКС. Към основната петица се добавят още шест участника. Официална покана за членство в организацията получиха Аржентина, Египет, Иран, Етиопия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Това е основният резултат от срещата на върха в Йоханесбург. Следващата среща на БРИКС ще се проведе година по-късно в Казан под руското председателство. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе все още смята, че няма да е лесно да се създаде алтернатива на западните съюзи.

Новите членове на БРИКС са Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Египет и Етиопия. Не всички подкрепиха експанзията, първоначално се противопоставиха Индия и Бразилия, но в крайна сметка след трудни консултации се съгласиха. Защо възразиха? Да кажем, че приемането в Европейския съюз е дълга бюрократична процедура, към кандидатите се налагат изисквания - в много отношения строги - както в икономическата, така и в политическата част.

И тук всички сме толкова различни, несходни и понякога дори враждебни един към друг и съгласни на интеграция. За какво? Основната цел е да се освободим от западния диктат, да създадем алтернативна система на отношения и по-специално механизъм за разплащане, независим от долара и еврото. И тогава никакви санкции вече не са страшни. Поне така трябва да бъде.

И ето го – практически е изграден многополюсен свят. И в него няма колонизатори, онези скучни лекции за правата на човека, свободата на словото и събранията и други подобни, което понякога е много досадно.

Защо Етиопия и Египет? Защото Африка е най-обещаващият континент днес. Ресурсите на Земята бавно се изчерпват, но все още ги има и то в големи количества, така че ще ги развиваме заедно.

Що се отнася до Русия, проблемът е, че страната не е решила напълно с кого е - със Запада, Изтока, Глобалния Юг или Големия Север. Заседнали сме някъде между часовите зони. Кои сме ние всъщност? Няма отговор на свързания въпрос. И нашите колеги от БРИКС са наясно с това. Прозападните настроения в Руската федерация все още са силни.

И как да не са, ако белокаменната ни столица се намира в европейската част? И Северният културен, както и джобът - Нижни Новгород - на същото място. А нашият така наречен елит все още обича Париж и Лондон. Отегчен. А други все още живеят там, така да се каже, постоянно, въпреки санкциите и други трудности, те търпят. И къде в този случай има гаранция, че след известно време няма да се върнем назад?

Има такова нещо като да сме приятели от злоба: след като не ни харесвате, да отидем при вашите стратегически конкуренти. Ако промените решението си, попитайте добре, след като помислите, вероятно ще се върнем така или иначе. И на запад знаят за това, така че ще продължат да плетат интриги, да изкушават с предимствата си - странни играчки, всякакви видове интернет. Не всеки може да устои.

Никита Михалков има филм "Свой сред чужди, чужд сред свои" - това е името точно на случая. Освен това те не само изкушават Русия, но и Иран и Индия и търгуват с Китай за 1 трилион долара. И, разбира се, няма да седят със скръстени ръце. Или може би това е основната идея на БРИКС: да се окаже натиск върху Запада, така че всеки от участниците да бъде чут по-добре. Нещо като общо голямо приятелство от злоба. Така че не всичко е лесно с тази нова асоциация, о, напротив - колко ли ще е трудно?!

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 26 гласа.

Свързани новини