Отидете към основна версия

4 706 28

Битката за Мъглиж - фамилия с кандидат за кмет, но и с над милион лева задължения

  • мъглиж-
  • кмет-
  • избори-
  • господинови-
  • нап-
  • банка-
  • дългове

НАП, банка и фирми чакат на опашка, за да си вземат парите

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Битката за Мъглиж - фамилия с кандидат за кмет, но и с над милион лева задължения. НАП, банка и фирми чакат на опашка, за да си вземат парите. Във ФАКТИ вече писахме за Гергана Левова, която ни потърси, за да разкаже как фамилия Господинови ѝ дължи пари, а това рефлектира и върху нейната работа и бизнеса ѝ. След този сигнал получихме и още, в които ни бяха изпратени документи от други фирми, които показват какво имат да взимат от бизнеса си с фамилията. В момента Милена Господинова е официалната номинация на политическа партия „Възраждане“ за кметския пост в община Мъглиж. Тя е съпруга на бившия кмет на Мъглиж – Господин Господинов.

Кандидат за кмет… Няма проблем. Всеки има право да се кандидатира и да бъде избиран. Но във ФАКТИ получихме документи, че фамилията дължи внушителните около 1,3 милиона лева към държавата, банкови институции в страната. Става въпрос за управлението на три търговски дружества – “Господинови” ООД, “Алфа Сървис 1” ООД и “Болярска млечна компания“ ООД.

Справката в Агенцията по вписвания недвусмислено показва, че през годините фамилията е имала и много успешен бизнес, но към момента не е така. Реалността към момента е, че фамилията има основно необслужвани задължения към банките, дължими данъци и осигуровки към НАП, както и към доставчици на суровини. А суровините – мляко и други фермерски стоки, фамилията получава изцяло от местни земеделци и дребни стопани. Такъв е случаят с ЗСПК „Хемус“ на Гергана Левова, която е предавала мляко, за да се преработва.

„В началото всичко бе коректно, но с течение на времето започнаха да не плащат. Говорим за периода 2019-2020 година, когато започнаха да не плащат. Ние теглихме кредити, за да може да се разплатим на хората, на работници, на доставчици. Вече споменах, че ние изплащаме и рента на много хора“, обясни Лeвова пред ФАКТИ.

Справка в съдебните регистри и информационни масиви показва, че фирмите на фамилията са обект на съдебни запори, а кредиторите, очакващи удовлетворение, се редят на опашка – НАП с около четвърт милион, ДСК Банк с още толкова. На опашката е и местната земеделска кооперация „Хемус“, която е „субсидирала“ фамилията с прясно краве мляко за близо 126 000 лева.

При започнатата проверка от редакционния ни екип се натъкнахме на още и още доставчици, надлежно снабдени с изпълнителни листове. Става въпрос за суми между 16 000 и 62 000 лева.

Изобщо странното в случая е това, че някой иска да се бори за кмет, но какво стои зад него – управленски опит, добър бизнес нюх, проспериращ бизнес. Кметският пост не е училище. Така се приема по презумпция, но дали всеки кандидат мисли така. Иначе властта е сладка. Фамилията е наясно с това, след като покойният Господин Господинов е бил три мандата кмет на общината, два от които като партиен кандидат на политическа партия ГЕРБ… А днес сме от „Възраждане“…

От редакцията на ФАКТИ правим опити да се свържем с човек от фирмите на фамилията, но в официалните регистри нямча посочени контакти.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини