Отидете към основна версия

15 580 17

За поредно безумие в българския спорт разбра ФАКТИ (СНИМКИ)

  • автомобилен спорт-
  • скандали-
  • различни организации-
  • отнет лиценз-
  • протест-
  • красен кралев-
  • бойко борисов

Този път неразбориите са в българския автомобилизъм

Снимка: ФАКТИ

Българският спорт и цялата ни общественост става свидетел на поредното събитие, което не би имало почва да се развие в друга, нормална и цивилизована страна. Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) е с отнет лиценз от страна на Министерство на спорта, Последващите отнемането на лиценза на БФАС събития са създаване на Автомобилна федерация на България (АФБ), която по бързата процедура е призната от Министерството на спорта и към момента разполага с правата да организира състезанията в България, както и да изпраща български състезатели в чужбина, установи ФАКТИ.

Днес пред Министерски съвет се проведе протест на Българската федерация по автомобилен спорт, като основното искане на протестиращите автомобилисти е лицензът им да бъде върнат незабавно, тъй като няма абсолютно никаква адекватна причина да не разполагат с него.

ФАКТИ беше на място и успя да проведе разговор с един от членовете на Управителния съвет на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и състезател по автомобилизъм Николай Златков, ето какво каза той пред нас:

''Официалният мотив на Министерство на спорта и на министъра за отнемането на лиценза е, че не сме международно представени и не отговаряме на една единствена точка от новия закон - да бъдем международно представени. Смея да твърдя, че в допълнението на тази точка, ние отговаряме на изискването, защото сме кандидатствали за членство'', заяви за ФАКТИ Николай Златков.

От ФАКТИ попитахме Николай Златков кой е дал правото на Съюза на българските автомобилисти (СБА) да има толкова важна роля в съдбините на българския автомобилизъм?

''Точно в това е парадоксът. Съюзът на българските автомобилисти притежава международен лиценз по стечение на обстоятелствата, от времената, когато сме били една организация. Повече от 25 години Съюзът на българските автомобилисти не прави спорт, а лицензът по стечение на обстоятелствата стои при тях. Беше уж делегиран, казвам уж, защото последният документ е от 2005 година, ние правехме спорт и никой не се интересуваше по този казус. В интерес на истината, 3 или 4, с риск да бъда неточен, на общи събрания взимат решение председателят на Българската федерация по автомобилен спорт да започне процедура по прехвърляне на лиценза. Този лиценз е суверенитет за нас. В случая на господата от Съюза на българските автомобилисти не им хареса нашето управление и решиха, че могат да регистрират ново сдружение, да му дадат международните права и по този начин да подменят управлението на автомобилния спорт'', сподели пред ФАКТИ Златков.

''Факт е, че към момента единственият представител на Международната федерация по автомобилизъм в България е Съюзът на българските автомобилисти и ние именно срещу това се борим. Това смятаме, че е големият нелогизъм в цялата история. Организация в частна полза, нямаща нищо общо със спорта, държи правата върху един спорт и де факто внася ''шум'' в неговото управление. Това е големият проблем, защото те нямат моралното и юридическо право да носят правата'', сподели още пред ФАКТИ автомобилистът.

''Има как това да се поправи, чакаме Висшият административен съд да се произнесе, а се надявам и министър Кралев да разбере каква е простата истината, което да доведе до ревизиране на решението му. Тук сме пред Министерски съвет и очакваме подкрепата на министър-председателя, протестирахме вече и пред Министерството на спорта, където се срещнахме със зам.-министъра и секретаря по спорта, но резултатът не беше такъв, какъвто очаквахме. Поради това минаваме на по-висша инстанция, искаме националният ни лиценз да бъде върнат, за да можем да отговорим на всички изисквания на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) и да кандидатстваме пред тях за придобиване и на международните права, декларира Златков пред ФАКТИ.

''Аз лично очаквам държавата в лицето на министъра да застане зад нас и да удостовери кой е правил спорта през последните 20 години. Нищо повече. Ние сме много добре известни на Министерството на спорта, работили сме винаги с документи, всички сме били като клубове лицензирани в това министерство, там има планина от информация, така че ако някой има доброто желание да се зарови в нея, там ще открие истината, допълни Николай Златков за ФАКТИ.

СНИМКИ от днешния протест на автомобилистите:

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини