Отидете към основна версия

64 285 15

Спортна България потъна в скърб

  • проф. румян христов-
  • починал-
  • спорт-
  • национална спортна академия

Напусна ни проф. Румян Христов

Снимка: БГНЕС

Ректорското ръководство на Националната спортна академия “Васил Левски” уведомява академичната общност, че на 8 февруари на 67-годишна възраст почина проф. Румян Христов, доктор – преподавател в катедра „Водни спортове“ и дългогодишен ръководител (до 2020 г.) на Центъра за научна и приложна дейност в спорта към Национална спортна академия „Васил Левски“.

Проф. Христов отдаде житейския си и професионален път на спорта и спортната наука, на изследвания и анализи на двигателната дейност и физическа подготовка при елитни спортисти.

Дълги години е член на Комисията по олимпийска подготовка към Българския олимпийски комитет, като експерт по научно-приложното обезпечаване. Има множество научни публикации в страната и чужбина. Научен ръководител е на много курсови и дипломни работи на студенти в специалностите „Гребане“ и „Водни ски“.

В активната си кариера на състезател по гребане е член на мъжкия национален отбор с призови класирания на световни първенства и Олимпийски игри. В периода 1990-91 г. е старши треньор на националния отбор, а няколко олимпийски цикъла впоследствие е консултант по въпросите на спортната тренировка на олимпийските отбори на България по биатлон, кану-каяк и гребане.

Дълбок поклон пред паметта на проф. Румян Христов!

Опелото ще бъде на 10 февруари 2022 г. (четвъртък) от 12,00 ч. в храм "Свети Георги" в кв. Бистрица.

Осигурен е транспорт с час на тръгване 11,00 от гаража в Студентски град.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.

Свързани новини