Отидете към основна версия

3 330 25

Потвърдиха автентичността за допинг пробата на олимпийската шампионка Камила Валиева

  • камила валиева-
  • олимпийски игри-
  • пекин 2022-
  • допинг

Предстои сега Спортният арбитражен съд да се произнесе официално по темата

Снимка: БГНЕС

Олимпийската шампионка в отборната надпревара по фигурно пързаляне Камила Валиева е вземала допинг преди началото на Олимпийските игри в Пекин. Това обявиха от Международния олимпийски комитет (МОК), след като бе проверена автентичността на пробата, взета от Руската антидопингова агенция (РУСАДА), научихме от Reuters.

МОК мигновено стартира процес в Спортния арбитражен съд (CAS), където ще настоява за незабавното отстраняване на 15-годишната фигуристка и отнемането на шампионската ѝ титла.

Правният казус обаче е далеч по-сложен от привидното, защото в документацията фигурират дати, които биха могли да оспорят едно подобно решение.

РУСАДА взема въпросната проба на 25 декември, а на 8 февруари бе обявено, че в нея се съдържа веществото триметазидин, което е забранено от Световната антидопингова агенция (УАДА). Тестът обаче се оказва, че е направен много преди началото на Олимпиадата, което не дава правото на МОК или Международната агенция за допинг тестове (ITA) да спрат правата на Валиева. Подобно решение би било в юрисдикцията на РУСАДА и то само за Националното първенство по фигурно пързаляне, проведено в Санкт Петербург в края на миналата година.

Така младата спортистка успя в рамките на ден да оспори спирането на състезателните си права на 9 февруари, за да продължи с надпреварите на леда в Пекин.

МОК сега ще се опита да направи всичко възможно, за да отстрани Камила Валиева от индивидуалната дисциплина на 15 февруари. На ход вече е CAS.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.

Свързани новини