Отидете към основна версия

5 443 30

Американски доктор по спортни науки е категоричен, че триметазинът не е причината Камила Валиева да спечели Олимпиадата

  • триметазин-
  • олимпийски игри-
  • камила валиева-
  • бенджамин левайн

Що за вещество е това и защо Световната антидопингова агенция го забранява за употреба

Снимка: Shutterstock

Темата с допинга около 15-годишната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне Камила Валиева продължава да тревожи Международния олимпийски комитет, Световната антидопингова агенция и всички останали държави, чиито спортисти не успяха да се преборят с младата фигуристка на леда. The New York Times междувременно реши да провери, що за вещество е триметазинът (TMZ), че да бъде забранен за употреба от професионалните атлети. Изданието се консултира с д-р Бенджамин Левайн от Югозападния медицински университет в Тексас, за да получат експертна гледна точка на човек, който не е пряко замесен в скандала.

Шансът триметазинът да е подобрил представянето ѝ, по мое мнение, е нула“, категоричен е д-р Левайн.

Той обяснява още, че TMZ се използва при хора, които имат проблем в обмена на веществата в кръвоносната система и по-конкретно в сърцето. Медикаментът подобрява приема на кислород, което пък води до по-ефективна работа на сърдечния мускул при високи натоварвания.

Фигурното пързаляне несъмнено е труден спорт, но той не се асоциира непременно с тежко физическо натоварване. В него далеч по-важни са координацията, балансът, грацията и концентрацията.

TMZ влиза в „черния списък“ на Световната антидопингова агенция (WADA) през 2014 г., а около 12 месеца по-късно получава забрана за продажба на територията на САЩ. В същото време веществото се използва широко на територията на Източна Европа, тъй като се препоръчва от редица кардиолози.

Има по-голяма вероятност това вещество да ѝ навреди“, казва още д-р Левайн в продължение на коментара си.

WADA обаче аргументира решението си от преди 8 години, че TMZ има вероятност да подобри издръжливостта. В случая с фигурното пързаляне дадено съчетание може да продължи до 4 мин., а в правилата е записано, че скоковете във финалната фаза носят повече точки от тези в началната.

Припомняме, че през 2014 г. китайският плувец Сун Янг получава тримесечна забрана за участие в официални турнири, след като дава положителен тест за триметазин. 4 години по-късно рускинята Надежда Сергеева, която се състезава в бобслея, бива дисквалифицирана по същата причина, а в допълнение е отстранена за 8 месеца.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 25 гласа.

Свързани новини