Отидете към основна версия

1 324 11

Гонзо: Някои хора услужливо погрешно опитаха да обяснят промяната в наредбата за чужденците в българския футбол

  • георги иванов-гонзо-
  • бфс

Новият директор в БФС се постара да хвърли повече светлина около най-дебатирания казус в последните няколко дни

Снимка: БГНЕС

Българският футболен съюз (БФС) си навлече гнева на мнозина с решението да премахне ограничението за регистриране на чуждестранни футболисти в Първа и Втора Лига, но се оказва, че това не е съвсем така. Или поне така твърди един от новите директори във федерацията Георги Иванов-Гонзо.

Първо държа да отбележа, че ограниченията за чужденците не са отпаднали изцяло, както някои хора услужливо се опитаха да обяснят“, заяви той в интервю за Gong.

След това той обясни, че корекцията касае само правото на клубовете да картотекират играчи извън пределите на Европейския съюз, като така те ще имат право да регистрират 20 футболисти от чужди държави и те ще могат да тренират наравно със своите колеги. Остава обаче наредбата, която гласи, че в един и същ момент могат да играят само петима играчи с подобен статут.

Подчертавам дебело – съотношението между българи и чужденци се запазва! Или, между европейци и неевропейци. Защото ние, като държава-член на ЕС, не можем да ограничаваме правото на труд на хора от евросъюза. Но вече сме въвели допълнителни бонуси за използването на български играчи. Тепърва разискваме подобни правила за Трета лига, а в процес на разработка е и адаптираната унгарска система за продуктивност. Тоест, Българският футболен съюз работи за развитието на българските таланти чрез стимулиране на клубове, а не чрез рестрикции“, каза Гонзо по повод възникналия въпрос, дали новите правила няма да попречат на шансовете за изява на българските таланти.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.

Свързани новини