Отидете към основна версия

3 559 88

Скандал: Не допуснаха важна фигура от Русия в България

  • футбол-
  • русия-
  • спорт-
  • дмитрий василенко-
  • вдигане на тежести

Родните власти отказали виза

Българските власти са отказали да допуснат в страната представител на руската федерация по вдигане на тежести. Това твърди генералният секретар на централата Дмитрий Василенко.

Според него членът на техническия комитет на руската федерация по вдигане на тежести Анна Боригина не е получила виза "без обяснения" и по тази причина не е успяла да присъства на Изпълкома на европейската федерация (EWF). Форумът се проведе в София като част от европейското първенство, провеждащо се в "Арена София".

Боригина и президентът на руската федерация Максим Агапитов, който е и вицепрезидент на EWF, е трябвало да представят Русия на Изпълкома. Българските власти отказали виза на Боригина без обяснение, докато Агапитов е влязъл в страната, тъй като има многократна шенгенска виза.

В същото време изпълнителният комитет на EWF отказа връщането на щангистите от Русия и Беларус в състезания под егидата ѝ дори с неутрален статут - подобно на практиката в някои спортове. През месец май 2023 г. Международната федерация в щангите даде такова разрешение на руснаци и беларуси, но тогава те не останаха доволни заради неутралния статут, определяйки решението като дискриминационно.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 46 гласа.

Свързани новини