Отидете към основна версия

623 1

ФИФА все повече тревожи европейските отбори заради Световното клубно първенство

  • футбол-
  • фифа-
  • световното клубно първенство

Президентът на ФИФА ще се срещне с телевизионни и интернет компании днес, потвърди агенция PA новината на изданието The Athletic

Европейските клубове все повече се тревожат и изнервят от ръководството на Международната футболна централа (ФИФА), което планира провеждането на Световното клубно първенство с 32 участника през следващото лято. Президентът на ФИФА ще се срещне с телевизионни и интернет компании днес, потвърди агенция PA новината на изданието The Athletic.

Засега не е обявено сключването на сделка за права за излъчване, в която и да е част на света във връзка с турнира, нито са потвърдени спонсори, мачове или места за тренировки, а до началото на събитието в САЩ остават по-малко от девет месеца. Манчестър Сити и Челси, като победители от Шампионската лига, съответно през 2023-а и 2021 година, са представителите на Англия. Клубовете виждат следващите няколко месеца като критични и изискват да се види реален прогрес в комерсиално отношение.

Налице е дълбоко разочарование, че въпреки че ФИФА влезе в съвместно предприятие с Европейската асоциация на клубове (EКA) относно продажбата на търговските права на състезанието. Досега ФИФА действа едностранно и едва с изтичане на времето, е потърсила информация от клубовете. Клубовете продължават предпазливо да подкрепят концепцията, но очевидно имат притеснения относно приходите и се разбра, че лично са потърсили насоки кога вместо турнира да започнат да планират предсезонни турнета.

По-рано този месец председателят на Европейската асоциация на клубовете Насер Ал-Хелаифи заяви пред РА: „ЕКА е наясно, че има предизвикателства при стартирането на всеки нов формат или концепция, но ние твърдо вярваме в турнира. След време това ще донесе важни приходи както на участващите, така и на неучастващите клубове, без да добавя значително към общия календар, и ще развълнува феновете по целия свят.“

Ал-Хелаифи, който е президент на Пари Сен Жермен и председател на медийната група beIN Media Group, ще присъства на днешната среща в ролята си на председател на ЕКА. От различни източници се появяват спекулации, че ФИФА може да се обърне към Саудитска Арабия за финансова подкрепа или дори да инвестира от собствените си парични резерви, за да помогне за стартирането на първото издание на надпреварата.

Президентът и изпълнителен директор на CBS Sports Дейвид Берсън даде индикация за позиционирането на Световното клубно първенство в плановете на компанията с коментар пред The ​​Athletic: „Новият формат на клубните състезания на УЕФА е дори по-дълъг. Той е близо до 50% или повече мачове. Това е повече от големите отбори един срещу друг, така че има много обем. Анализираме дали допълнителното съдържание, което споменавате (Световното клубно първенство), би било полезно и би добавило стойност. Но ние сме развълнувани от портфолиото, което имаме.“

Асоциацията на футболните привърженици се позова на коментарите на Берсън, публикувайки няколко реплики в официалния си профил в социалната платформа „Екс“: „Футболните състезания вече са толкова раздути, че дори американските телевизионни ръководители се занимават с това, а Инфантино се бори да продаде правата на своето Световно клубно първенство, за което на никой не му пука. Скучно.“

В допълнение към търговските опасения, турнирът се намира в центъра на съдебна битка между вътрешните първенства на страните и съюзите на футболистите. Съвместна жалба ще бъде подадена До Европейската комисия от лиги и съюзи в средата на октомври ще бъде подадена съдебна жалба. Те твърдят, че ФИФА е злоупотребила с доминираща си позиция на пазара, като не се е консултирала с тях относно международния календар.

ФИФА настоява, че всички страни са били консултирани преди Съветът на централата да финализира новия календар през март 2023 година. Отделен иск от синдикатите на играчите бе заведен в белгийските съдилища в опит да се гарантират защитени паузи. Звездата на Манчестър Сити Родри беше един от редицата футболисти, които вече говориха за натоварването на състезателите и каза, че играчите са „близо“ до стачка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини