Отидете към основна версия

9 319 15

Ислямистки тунинг

  • бойна техника-
  • самоделка-
  • тунинг-
  • ислямисти-
  • терористи-
  • сирия-
  • бронетранспортьор

Историята показва, че развитието на техниката получава най-голям тласък по време на войни. Хората стават изключително изобретателни, когато им се налага да унищожават себеподобни - дори да не разполагат с достатъчно средства и материална база. Когато няма откъде да бъдат набавени високотехнологични материали, и обикновеният бетон се превръща в броня, а реактивната система за залпов огън намира място в легена на самосвал. Ако не вярвате, само вижте тези творения на ислямистката инженерна мисъл.

Това пленено Humvee е подобрено с допълнителна броня и жалузи на радиатора. Отгоре е монтирана самоделна турелна установка с картечница "Калашников", от която дори не е свалена двуногата. Предвиден е дори навес, който да пази от парещото слънце в пустинята.

Екипажът на това инженерно чудо е защитен от... бетон. Циментовата броня е изпълнила предназначението си, но металната кабина е отнесена от взрив. Личи обаче рационалният подход в монтажа на стоманените плочи под ъгъл. Така куршумите трябва да пробиват по-дебел слой, а и шансът за рикошет нараства.

Това чудовище с шаси от КрАЗ-260 е снабдено с рога, предназначени за разрушаване на препятствия. Отгоре има картечно гнездо, а в задната част се возят бойците. Както личи от дупките от куршуми обаче, видът е по-страшен от съдържанието.

Друга разновидност на металните ислямистки динозаври. Челната броня е монтирана под ъгъл, а металната решетка затруднява прикрепянето на експлозиви и дестабилизира траекторията на летящите към стъклото куршуми. Отзад има отделение за бойци и множество амбразури за повече плътност на огъня.

Металните тръби също могат да служат като броня. Задната част на каросерията е открита, а предницата има клиновидна форма, за да може камионът да си пробива път по барикадирани улици. По-неподходящо място за фаровете обаче надали може да се измисли.

Този шедьовър на находчивостта представлява лек камион Hyundai, въоръжен със 122-милиметрова реактивна система за залпов огън 9К51 "Град". Отстрани машината изглежда като обикновен самосвал, но хидравличният повдигач на легена служи за насочване. Прицелният огън обаче не е лесна работа. Автомобилът трябва да спре в нужната посока.

Този сухопътен катер всъщност представлява кола-бомба на базата на американски пикап. Водачът е защитен с всички налични средства - стоманени плоскости, половин бронирано предно стъкло и врата от Humvee.

Олекотен вариант за онези, които не желаят да се лишават от удоволствието да шофират. Доколко предпазват листовете ламарина е друг въпрос.

Подръчните средства не омаловажават интересната конструкция. Отвън на вратата има решетка, под нея - клиновиден борд, а зад него - дебел метален лист. За лош късмет на ислямистите този бронетранспортьор остава на бойното поле по съвсем прозаична причина - затъване в пясъка.

Още една вариация на тема конверсия. Оцелелият купол на танк Т-55 е монтиран на самосвал. Проблемът с прицелването остава, но поне тази машина обстрелва на дълги разстояния.

Ислямистите също си падат по модерните технологии. "Шам-1" е смесица примитивен бронетранспортьор и PlayStation. Водачът и картечарят се ориентират по образа от камери, тъй като прозорци липсват, а за направата са използвани дори водопроводни фитинги.

Венец на ислямистката инженерна мисъл и съвършен превоз към обещаните в Рая девици обаче си остава този обшит с ръждив метал кариерен самосвал Komatsu HD325. Разходът на гориво е колосален, но го компенсират психологическият ефект от атаката с подобна грамада и възможността да бъде разрушено всяко укрепление. Единственият недостатък на конструкцията са размерите, които я поднасят на тепсия пред авиацията и танковете на врага.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини