Отидете към основна версия

7 859 12

Измислиха реактор за получаване на кислород от CO2

  • кислород-
  • o2-
  • въглероден диокис-
  • co2-
  • реактор

Учени от Калифорнийския технологичен институт съобщиха за създаването на принципно нов реактор, който е способен да добива молекулярен кислород от обикновен въглероден двуокис. Този кислород може да помогне, както за междупланетните полети, така и за спасяване на планетата Земя от екологична катастрофа.

В новия реактор, разработен в Калифорния, принципът на действие се основава на отстраняването на въглеродните атоми от CO2. Процесът става възможен, благодарение на откриването на феномен, при който въглеродните молекули, поставени при определени условия върху инертна повърхност (например, златно фолио), се разделят на молекулни О2 и атомни С.

По време на подготвителния процес въглеродната молекула се йонизира и след това се поставя в електрическо поле, което я ускорява и изпраща по посока на повърхността, покрита със златно фолио. Понастоящем производителността е доста скромна: от 100 молекули СО2 се произвеждат до 2 молекули О2.

Въпреки това, реакторът показа ефективността на процеса, което дава надежда за по-добро изпълнение. Учените се надяват, че в бъдеще новите генератори ще могат да произвеждат кислород за лунни и марсиански експедиции и на Земята, за да премахнат излишния въглерод и да намалят замърсяването на планетата.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини