Отидете към основна версия

29 726 16

Продава се най-скъпият автомобилен двигател в света

  • автомобили-
  • двигател-
  • формула 1-
  • болид-
  • ferrari

На платформата eBay има една интересна обява за продажбата на автомобилен двигател. Става дума за агрегат от болид от Формула 1 и по-конкретно за болида на Ferrari от 1995 година. Стартовата цена на търга впечатлява - $375 000.

На практика, това е най-скъпият автомобилен двигател в света. За същите пари човек може да си купи суперкара Ferrari 812, например. От техническа гледна точка обаче, този агрегат е шедьовър на своето време.

Трилитровият атмосферен V-образен дванайсетцилиндров агрегат Tipo 044/1 е с т.нар. квалификационни настройки и развива 760 конски сили. "Развърта" се до 17 000 об/мин, а за състезания, мощността се ограничава до 600 конски сили.

Този агрегат тежи само 132 килограма, впечатлява с технически иновации, но нищо не се знае за неговия ресурс. По онова време въпросните V12 мотори от Формула 1 издържаха средно по две-три състезания, така че покупката на този е доста рискована.

От друга страна съвсем не е задължително този мотор от състезателен болид да бъде купен и след това да се монтира на спортен автомобил. Може просто да остане в колекцията на някой екстравагантен богаташ.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини