Отидете към основна версия

6 423 17

Безопасна ли е френската X-шестица?

  • renault-
  • arkana-
  • краш тест

Руското автомобилно издание "Авто ревю" подложи на първи независим краш тест крос купето Renault Arkana. Изпитанията са проведени по протокола на EuroNCAP, който предвижда фронтален удар с припокриване 40% и скорост 64 км/ч.

Arkana демонстрира по-голяма здравина на каросерията от останалите модели, построени на платформата B0 (Logan, Sandero, първото поколение Duster и Lada XRAY). Отворът на вратата се деформира с едва милиметър, което ѝ позволява да се отваря съвсем свободно както преди сблъсъка.

Телескопичната кормилна колона се е отместила с 14 мм напред от водача, а по заваръчните шевове не са установени никакви разкъсвания. Еърбеговете TRW и коланите Autoliv с предварително натягане са изпълнили функциите си без забележки.

Резултатите от краш теста показват, че натоварванията върху шийните прешлени и гръдния кош са напълно безопасни, което осигурява на Arkana оценка 15.8 от 16 възможни точки. Пасивът от 0.2 точки се дължи на повишен риск от наранявания в областта на пищялите на водача и пасажера.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини