Отидете към основна версия

5 585 8

Умен сенник за кола

  • сенник-
  • слънце-
  • пътища-
  • автомобил

По време на светъл слънчев ден рискът от злополука, причинен от намаляване на зрителната острота на водача, се увеличава с 16%, сочи специална статистика. Традиционните сенници невинаги са ефективни. Разработчиците на Bosch създадоха интелигентни устройства, за да предпазят очите на водача от ослепителна слънчева светлина и в същото време да не блокират зрителното поле на водача.

Устройство, наречено Virtual Visor, се основава на прозрачен LCD панел, чиято площ е разделена на шестоъгълни клетки. В работно състояние панелът определя кои клетки трябва да бъдат затъмнени, за да се осигури оптимална удобна видимост и в същото време да предпази очите на водача от ярка светлина. Въз основа на данните от вградените камери, изкуственият интелект, който контролира козирката, определя кои сектори трябва да бъдат затъмнени, за да създадат сянка.

По време на представянето на CES 2020, новото устройство за виртуални визуализации на Bosch беше номинирано за най-добра иновация. Компанията обаче все още не е обявила съдбата на устройството. Вероятно то може да бъде интегриран в създадената по-рано система за видеоконтрол и включва наблюдение на поведението на водача и пътниците чрез вътрешни камери.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини