Отидете към основна версия

8 627 35

Тревожни промени в Интернет, предложени от Китай и Huawei

  • интернет-
  • китай-
  • huawei-
  • промени-
  • new ip

Промените в ключовите аспекти на съвременния Интернет бяха предложени от някои китайски оператори и Huawei. Въпреки повишената ефективност на мрежата, някои от предложените иновации са тревожни. Основният интернет протокол подлежи на преструктуриране, а предложенията за промени са изпратени на Международния съюз по далекосъобщения (ITU).

Китайските компании предлагат да използват новия IP протокол вместо сегашния стандарт TCP/IP, което ще увеличи ефективността на адресирането и управлението на Интернет. Съществуват обаче опасения, че новият протокол може да се използва от авторитарните власти за контрол на гражданите и цензурата онлайн.

Протоколът има „команда за изключване“, която ви позволява централно да изолирате отделни адреси за входящи и изходящи данни. Такава възможност ще позволи на държава с авторитарно управление, каквато например е Китай, да лиши опозиционните дейци от възможността да общуват, без да използват допълнителни инструменти.

В допълнение, въвеждането на т.нар. New IP може да изисква удостоверяване на потребителите при упълномощаване на нови и съществуващи интернет адреси. Това условие е в съответствие с дългогодишните намерения на китайските власти да свържат реални граждани с интернет потребител, което всъщност ще позволи идентифицирането на човек, използващ интернет връзка.

Тестването на New IP може да започне в началото на следващата 2021 година. Програмисти от Huawei уверяват, че New IP е предназначен за техническа обработка на бързо променящо се цифрово пространство и не е насочен към контрол на потребителите.

По време на презентацията на новия протокол представител на Huawei посочи използването на технология за предаване на „холографски усещания и контрол на автономните автомобили“. Беше отбелязано и, че протоколът ще бъде отворен за разработчици от цял ​​свят.

Експертите обаче смятат, че изявленията на представителя на Huawei не съответстват на естеството на архитектурата и структурите на иновацията. Отворен протокол няма да попречи на правителствените агенции да използват New IP за контрол на конкретни сегменти от Интернет.

Още по-голяма загриженост в общността представлява евентуалната подкрепа на новия протокол от други авторитарни режими, особено такива мощни страни като Русия. Понастоящем няма увереност, че ITU ще одобри предложените иновации и ще разреши New IP като нов стандарт.

В същото време много страни могат да откажат да приемат новата технология, което ще забави нейния напредък. Защитниците на правата на човека обаче са загрижени за самото съществуване на такава технология и нейната подкрепа от големите компании.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.

Свързани новини