Отидете към основна версия

8 151 17

Нова опция за двигатели с вътрешно горене

  • jeep-
  • fiat-
  • хибриди-
  • зелени зони

Моторът се изключва при влизане в центъра на града

Хибриди, които могат да се движат без участието на двигател с вътрешно горене, вече се правят от много производители. Някои компании - например Volkswagen - са решили да се откажат от развитието на тази технология и да се съсредоточат върху чистите електрически превозни средства.

Други обаче разчитат на хибридите, смятайки ги за по-универсални в сравнение с електрическите автомобили. Италианците от Fiat принадлежат към втората група. И сега именно те обмислят как да направят така, че хибридите, в случай, че властите масово налагат забрани на автомобили с традиционни ДВГ, влизащи в центъра на града, да могат да се движат в градовете.

За да останат екологични, италианците предлагат да хибридите да се оборудват със система за автоматично изключване на двигателя с вътрешно горене при влизане в сформираната "зелена зона". Подобна технология вече се тества в Торино, а проектът се нарича Lain Geofencing Lab.

И първата кола, която беше оборудвана с необходимото оборудване, беше ... Jeep Renegade (не забравяйте, че Fiat сега притежава марката Jeep). Благодарение на навигационната система, самата кола вижда, когато е в "чиста зона" в центъра на града, където е забранено движението на коли с ДВГ и изключва двигателя с вътрешно горене.

Разбира се, ако акумулаторите на колата се разредят преди колата да напусне зоната, двигателят ще се включи отново. Това обаче ще се случи само в краен случай. Между другото, такава система може да има няколко важни предимства. Например автомобилите с автоматично изключени двигатели с вътрешно горене ще могат да ползват безплатни паркоместа, които в някои градове са запазени за електрически превозни средства.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини