Отидете към основна версия

9 854 58

Huawei спират производството на смартфон чипове заради санкциите на САЩ

  • huawei-
  • китай-
  • тайван-
  • чипове-
  • kirin 9000-
  • производство-
  • санкции-
  • сащ

От компанията признаха, че това е голяма загуба за тях

Китайският телекомуникационен гигант Huawei заяви, че спира производството на най-модерните си чипове за смартфони от септември, тъй като налаганите от САЩ санкции водят до „огромна загуба“.

Huawei, най-големият световен производител на телекомуникационно мрежово оборудване, се превърна в основен проблем в геополитическото противопоставяне между Пекин и Вашингтон, който счита компанията за значителна заплаха за киберсигурността.

Изпълнителният директор на Huawei Ю Ченгдонг заяви, че чипсетът от най-висок клас Kirin 9000 ще бъде спрян от 15 септември.

Миналата година Вашингтон прекрати достъпа на компанията до американските компоненти и технологии, включително до музиката на Google и други услуги за смартфони.

Тези ограничения бяха допълнително затегнати, когато през месец май тази година Белият дом забрани на производители и търговци в цял свят да използват американски технологии за производство на компоненти за Huawei.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), който произвежда чипове Kirin 9000, използвайки американско оборудване, спря да приема поръчки от Huawei, страхувайки се от евентуални последици.

Компанията-гигант няма капацитета да произвежда чиповете, които използва в своите смартфони от висок клас, като в същото време не получава и доставка на такива. „Това е огромна загуба за нас“, заявиха от Huawei.

Вашингтон проведе дипломатическа кампания за изолиране на китайската компания, която е първенец в глобалната надпревара за 5G мрежи.

Британското правителство се поддаде на нарастващия натиск от страна на САЩ и даде дума по-рано този месец, че ще премахне Huawei от своята 5G мрежа до края на 2027 г., въпреки предупрежденията за отмъщение от страна на Пекин.

Австралия и Япония също са предприели стъпки в посока блокиране и ограничаване на участието на китайската компания в техните 5G технологии, а европейските телекомуникационни оператори, сред които Telenor и Telia, на свой ред предприемат действия за отхвърляне на Huawei като доставчик.

 

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.

Свързани новини