Отидете към основна версия

10 408 30

Ново всъдеходно превозно средство за руските военни

  • русия-
  • анфибия-
  • военни-
  • дрозд-
  • drozd

Руснаците твърдят, че това е амфибия от ново поколение

Поради ниското си тегло и специалната форма на корпуса, този всъдеход може да ускорява във вода до 70 км/ч. Прототипът може да бъде видян на форума „Армия-2020 и е дело на Балтийската машиностроителна компания (БМК), която обещава, че това ще е първото в Русия подобно возило.

Превозното средство се нарича Drozd и е предназначено предимно за разузнаване. Засега е готов един прототип, който преминава фабрични тестове. От декларираните характеристики е възможно да се отбележи самоносещата конструкция, каросерия изработена от въглеродни влакна, която осигурява на Drozd маса от само два тона (без товар, който може да бъде до един и половина тона), и модулен дизайн.

Благодарение на последното, на базата на Drozd, според разработчиците, ще бъде лесно да се създаде цяла линия превозни средства за различни цели, включително спасителни и медицински. Земноводните возила могат да бъдат оборудвани с различни оръжия, от картечница до управлявани ракетни установки, както и с различна бронировка.

Дизеловият двигател е с мощност 260 коня и позволява на земноводните да развиват скорост до 100 км/ч по суша и до 70 км/ч по вода. Преходът от режим суша към вода или обратно се извършва за дванадесет секунди, като във водата колата може да издържи вълнение до три бала.

Специалистите отбелязват още, че автомобилът може да бъде полезен и за морската пехота. Високата скорост на вода ще направи Drozd по-малко уязвим от бронетанковите машини, с които боравят в момента морските пехотинци и които се движат по вода не по-бързо от 10-12 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.

Свързани новини